Tienvarsimarjat eivät myrkytä

Uskaltaako marjoja poimia suoraan teiden varsilta vai kannattaako askeltaa vähän metsän puolelle? Kyllä ja ei. Tutkijan mukaan raskasmetallipitoisuudet eivät ylitä tien vieressäkään suositusarvoja, mutta maalaisjärkeä käyttäen on silti hyvä ottaa pieni väli vilkkaasti liikennöidystä autotiestä.

Kuva: Yle

Oululainen tutkija Laura Jaakola tutkii metsämarjoja ja ympäristöä tällä hetkellä Norjassa Tromssan yliopistossa. Hän on reilun vuoden toiminut tutkimusjohtajana yliopiston ilmastolaboratoriossa, jossa tutkitaan erilaisia ilmastonmuutokseen liittyviä ilmiöitä.

Jaakolan mukaan kotimaiset luonnonmarjat ovat erittäin puhtaita ja turvallisia. Hän noudattaisi kuitenkin kaupallisille poimijoille annettuja ohjeistuksia, joissa kehotetaan poimimaan vilkkaasti liikennöidystä autotiestä 50 metrin ja hiekkatiestä 25 metrin etäisyydellä.

- Vaikka poimisi suoraan tien varrelta, niin ei ole todennäköistä, että siitä saisi mitään terveyshaittoja, toteaa Laura Jaakola.

Säteilyä löytyy yhä

Kemi-Tornion alueella tehtiin 2000-luvun puolivälissä teollisuuslaitosten läheisyydessä olevista marjoista tutkimus, jossa todettiin että raskasmetallipitoisuudet ovat korkeampia vielä parin kilometrin päässä teollisuuslaitoksesta. Pitoisuudet jäävät silti moninkertaisesti EU:n elintarvikkeille antamien suositusarvojen alapuolelle.

- Metsämarjoja ei juurikaan löydy Eviran listoilta, missä listataan erilaisten elintarvikkeiden terveysriskejä, pohtii Jaakola.

Ainut asia mistä löytyy maininta, on radioaktiivisen säteilyn osalta niiltä alueilta, missä Tshernobylin laskeumat olivat suurimmat.

- Ja tästäkin pitää sanoa, että nekin pitoisuudet, mitä voi saada syömällä sieniä, marjoja tai kaloja näiltä alueilta, ovat hyvin pieniä verrattuna kokonaissäteilyyn, jota ihmiset normaalisti saavat taustasäteilynä luonnosta.

Esimerkiksi Cesium 137 -laskeuman puolittumisaika on 30 vuotta. Se tarkoittaa, että tässä ajassa puolet laskeumasta on yhä jäljellä luonnossa. Metsäluonnosta laskeuma poistuu paljon hitaammin kuin viljellyiltä alueilta.

Pärjääkö luonnonmarja tuontimarjalle?

Täysin pätevää, suoraa vertailevaa tutkimusta ei ole tehty siitä, ovatko luontaistuotekaupoissa myytävät marjat esimerkiksi goji-marjat terveellisempiä kuin kotimaiset luonnonmarjat. Sekä goji- että luonnonmarjoista löytyy korkeita antioksidanttipitoisuuksia.

- Sanoisin kyllä että turvallisuuden suhteen nämä meidän omat metsämarjamme ovat siinä mielessä parempia, sillä ne ovat selkeästi kuitenkin puhtaampia ja siinä mielessä turvallisempia. Ulkomailta tuotaessa on isompi riski, että marjoissa on jotakin homemyrkkyjä tai muita jäämiä, sanoo Jaakola.

Laura Jaakola käy itse poimimassa marjansa sieltä, missä hän sattuu kulloinkin olemaan. Jaakolan nykyisen kotipaikkakunnan Tromssan lähettyviltä löytyy tuntureita, joilta pääsee poimimaan puhtaita marjoja.

Yle Radion Suomen Ajantasan Torstaiseurassa puhutaan torstaina 1. elokuuta kello 14.30 marjoista ja keskustellaan muun muassa ulkomailta tulleiden marjanpoimijoiden asemasta.