Parkkitalo kuvaa autosi rekisterikilven

Pysäköintihalleissa asioimista helpottaa rekisterikilven kuvatunnistaminen. Uuden järjestelmän avulla asiointi sujuu kenties tulevaisuudessa ilman paperilippuja.

Kotimaa
Rikkoutunut puomi sisäänajossa
YLE / Mikko Haapanen

Pysäköintihallissa autoilijaa saattaa kohdata hämmennys: ulos ajettaessa puomi nousee kuin itsestään! Oliko parkkilipun maksaminen turhaa, pääseekö hallista ulos vahingossa ihan ilmaiseksi?

EuroPark Finland Oy:n toimitusjohtajalle Christer Hedelle nämä ovat asiakkailta tuttuja ihmettelyjä uudesta etätunnistusjärjestelmästä.

- Kyllä sitä jonkin verran ihmetellään, että kuinka puomi onkin jo auki!

Ihmetyksen syy on hiljalleen yleistyvä etätunnistusjärjestelmä. Se kuvaa ajoneuvon rekisterikilven sisäänajossa ja yhdistää sen pysäköintilippuun, jonka puomilaite tulostaa. Uusi järjestelmä tarjoaa moniakin etuja, tärkeimpänä tietysti ulosajon nopeutumisen.

- Asiakas maksaa pysäköinnin automaattiin ja ulosajo sujuu huomattavasti jouhevammin, kun järjestelmä tunnistaa auton ulosajaessa rekisterikilvestä. Puomille tarvitsee korkeintaan lyhyesti pysähtyä, Hede kertoo.

Kallis teknologia yleistyy hitaasti

Helsingissä etätunnistusta hyödyntävät useat pysäköintihallit. EuroParkin lisäksi puomi nousee automaattisesti Q-Parkin ja Forum P:n halleissa. Useimmilla suurilla toimijoilla on järjestelmä käytössä osassa halleistaan.

Järjestelmä on varsin raskastekoinen, se vaatii uusia ohjelmistoja, lisää tietotekniikkakapasiteettia, kameroita ja metreittäin kaapeliyhteyksiä. Christer Hede myöntää, että hintalappuun piirtyy helposti sievoinen summa.

- Varmasti systeemi tulee jollain aikavälillä kaikkiin halleihin, mutta ei se ole sellainen, että siihen investoitaisiin nopeasti nyt heti.

Lisännee turvallisuutta, pettää lumella

Ei pysty ajamaan Skodalla sisään ja Mersulla ulos

Järjestelmää on kritisoitu siitä, että pysäköintitoimijalla on potentiaalisesti hallussaan tietoja tuhansien autoilijoiden liikkeistä. Christer Hede kuitenkin vakuuttaa, ettei tietoturvariskiä ole.

- Esimerkiksi kuljettajaa ei kuvata sisäänajossa, kamera keskittyy vain rekisterikilpeen. Kun asiakas ajaa ulos, tapahtuma myös kuittaantuu pois järjestelmästä, eikä dataa säilötä ulosajon jälkeen.

Hieman yllättäen uusi järjestelmä saattaa auttaa autoilijaa silloinkin, kun parkkilippu katoaa. Uusi lippu saadaan tulostettua rekisteritunnuksen avulla. Tulevaisuudessa lippuja ei kenties tarvita ollenkaan, ja maksaminenkin tapahtuu rekisterinumerolla.

- Eikä esimerkiksi pysty ajamaan Skodalla sisään ja Mersulla ulos, Hede toteaa.

Uuden loisteliaan tulevaisuuden suurin haaste onkin Suomen talvi. Rekisterikilpeen sitkeästi tarttuva lumi ja loska ovat aiemmin olleet haaste esimerkiksi poliisille, mutta myös kuvatunnistaminen on kädetön peitetyn kilven edessä.

- Jos näin käy, pysäköintilippu toimii. Siinä sitten menee se muutama sekunti pidempään vanhan kaavan mukaan, mutta tuttu ja turvallinen tapa toimii, vakuuttaa Hede.