1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suolijärvi, Puolanka

Hervannasta löytyy hetki erämaatunnelmaa

Lampea kiertävä polku tarjoaa hiljaisen hetken Hervannan laidalla. Aktiivisen lenkkeilijän aloitteesta syntynyt Suolijärven kuntoreitti on sopivasti piilossa, eikä ruuhkia synny.

Juhani Kotikoski teki kaupungille aloitteen kuntopolun rakentamisesta 90-luvulla. Kuva: Mauri Tikkamäki / Yle

Eräänä päivänä tarmonpuuska yllätti Juhani Kotikosken lenkin jälkeen. Hervantaan pitäisi perustaa uusi kuntopolku.

Kotikoski istui alas ja kirjoitti ehdotuksen kaupungille – mutta kenelle hän sen veisi, ettei se vain juuttuisi byrokraatin pöydille? Kohta hän jo soitti kaupunginjohtajan summeria.

Hetken hän pelkäsi, että suunnitelma meni myttyyn, kun kaupunginjohtaja paperin luettuaan kirota päräytti.

Mutta se olikin päättäväisyyden ilmaus.

Suota ja kalliota

Näin sai alkunsa Suolijärven rantaa kiertävä polku vuonna 1995.  Nyt polku kulkee aivan jyrkkärantaisen järven vesirajassa. Sinne rakennettiin pitkospuita ja rappusia, joten polkua on helppo taivaltaa.

Tuskin missään muualla on niin hyviä kuntoilupaikkoja kuin Tampereella.

Juhani Kotikoski

- Tuskin missään muualla on niin hyviä kuntoilupaikkoja kuin Tampereella, kehuu Kotikoski, joka käyttää polkua säännöllisesti.

- Kaupungin miehet pitäisi palkita.

Ei ruuhkia

Suolijärvi tarjoaa hiljaisen hetken ja suoranaisen erämaatunnelman aivan Hervannan laidalla. Alueen lammet ja järvet ovat lähellä myös Vuoreksen aluetta. Talvisin Kotikoski  tulee Koivistonkylästä Suolijärvelle hiihtäen.

Kun nyt talsimme polkua, vastaan putkahtaa kaksi kiinalaista teknilliseltä yliopistolta. Miehet kehuvat polun rauhaa ja terveysvaikutuksia. Kiinassa tällaiset paikat ovat yleensä täynnä ihmisiä.

Aika harva paikallinen taitaa tietää tätä hienoa paikkaa, arvelee puolestaan hervantalainen koiranulkoiluttaja.

- Oma häpeähän se on, jos ei tänne osaa. Ja mukavampihan se on täällä rauhassa tallustaa. Kierros koiran kanssa Suolijärven ympäri kestää noin tunnin.