Nuutajärven lasikoulun tulevaisuus epävarma

Nuutajärven lasialan koulutukseen ei tänä syksynä oteta enää uusia opiskelijoita. Koulutusta järjestävän ammattiopisto Tavastian mukaan koko lasialan koulutuksen jatko Nuutajärvellä on epäselvää.

Kotimaa
Taidelasia polttouunissa.
Ville Välimäki / Yle

Koulutuksen jatkaminen Nuutajärvellä vaatisi esimerkiksi uuden polttouunin. Tavastian lasikoulun tilat Nuutajärvellä omistaa Fiskars, joka on siirtämässä Nuutajärven lasitehdasta Iittalaan.

- Nuutajärven tehdas lopetetaan ja kun tämä meidän koulutus on niin paljon kytkennässä lasitehtaan toimintaan, niin meidän pitää nyt miettiä mitä tehdään jatkossa, kertoo Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen.

- Koulutuksen jatkuminen vaatisi tietysti sen, että meillä olisi tieto meidän vuokranantajalta eli Fiskarsilta, että me voidaan pitkäjänteisesti toimia Nuutajärvellä ja sitä kautta esimerkiksi investoida sinne.

Haajasen mukaan Nuutajärven lasikoulussa on tällä hetkellä kolmetoista opiskelijaa, jotka saavat jatkaa opintonsa loppuun. Lisäksi Tavastian kautta opiskelee parhaillaan lasialaa 15 oppisopimusopiskelija.

Neuvottelut lasialan koulutuksen tulevaisuudesta Fiskarin ja ammattiopisto Tavastian välillä jatkuvat syyskuussa.

Lasintekemisen perintö uhkaa särkyä

Nuutajärveltä on lähtöisin monia suomalaisen lasimuotoilun tähtiä. Suomen Lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto onkin huolissaan Suomalaisen taidelasin tulevaisuudesta.

- Suomalaisen lasin tulevaisuus on periaatteessa näissä uusissa taiteilijoissa ja taiteilija-puhaltajissa, ja siellä vaaditaan sitä todellista työtaitoa, jota koulussa pystytään perusteellisesti opettamaan.

- Jos koulutus loppuu, niin se tarkoittaa sitä, että suomalaisten, jotka haluavat tehdä lasia, on lähdettävä ulkomaille opiskelemaan.

Kaisa Koivisto muistuttaa, että Nuutajärven vetovoima on opiskelijoiden keskuudessa suhteellisen suuri verrattuna Iittalaan, joka on teollisuuslaitos eikä sinänsä houkuttele nuoria töihin.