Kojelautakamerat innoittavat ilmiantoihin – videovinkkejä pengotaan ani harvoin

Poliisille tyrkytetään tieliikenteessä kuvattuja videoita, joissa näkyy arveluttavia kaistanvaihtoja ja kaahaamista. Kojelautakameroita ovat hankkineet lähinnä itänaapurissa ajavat ammattiautoilijat.

Kotimaa
Tsheljabinskin lähistölle pudonnut meteoriitti tallentui amatöörikuvaajan videolle.
Tsheljabinskin lähistölle 14. helmikuuta pudonnut meteoriitti tallentui amatöörikuvaajan videolle.Reuters-TV

Vakuutusyhtiöt ja poliisi odottavat, että autojen kojelautoihin kiinnitettävät kamerat yleistyvät vähitellen Suomessa. Videoita voitaisiin hyödyntää tapahtumien kulun ja korvausvastuiden setvimiseen erilaisissa tilanteissa.

- Oletamme, että lähiaikoina tulevat vastaan ensimmäiset tapaukset vahinkokäsittelyssä. Yksittäisiä kuvatallenteita on jo vuosia käytetty liikennevahinkojen syyllisyyskysymysten selvittelyssä, kertoo vakuutusyhtiö Ifissä moottoriajoneuvovahingoista vastaava korvauspäällikkö Matti Reini.

Reinin mukaan tallenteet ovat tyypillisesti peräisin kiinteistä valvontakameroista. Vahinkojen osapuolet lähettävät kuvia ja videoita esimerkiksi tehdasalueiden, pysäköintihallien ja liikerakennusten kameroista.

Kojelautakameroilla kuvattua materiaalia ei ole tullut Ifiin tähän mennessä sen enempää liikennevakuutusten kuin kaskovakuutustenkaan korvauskäsittelyiden yhteydessä. Samaa sanotaan OP-Pohjolasta ja LähiTapiolasta.

- Kojelautakameroita ei ole vielä näkynyt, mutta sekin aika koittanee, tiivistää OP-Pohjolassa autovahingoista vastaava korvauspäällikkö Sami Reinikka.

Video on todisteena pulmallinen

Poliisi saa silloin tällöin yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kertovat kuvanneensa arveluttavaa käyttäytymistä liikenteessä.

- Ihmiset kysyvät, olisimmeko kiinnostuneita heidän videoistaan. Usein kyse on vaarallisina pidetyistä kaistanvaihdoista, oletetusta ylinopeudesta tai vilkun käyttämättä jättämisestä, sanoo liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö Jussi Pohjonen.

Pohjosen mukaan poliisi ryhtyy erittäin harvoin penkomaan saamiaan vinkkejä, sillä aikaa ja työvoimaa ei riitä kaikkeen. Lisäksi video on ainoana todistusaineistona hatara.

- Kamera ei paljasta, kuinka nopeasti edellä ajanut auto oikeasti liikkui. Videot eivät myöskään kerro luotettavasti, kuka ajoi, mitä kello oli tai missä paikassa oltiin.

Vakuutusyhtiöistä todetaan, että yleisesti ottaen kuva- ja videomateriaali tuo tietoa tapahtumista siinä missä osapuolten kertomukset, todistajien lausunnot ja poliisin pöytäkirjatkin. Merkitys ja todistusvoima on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

- Kameratallenteesta voi olla hyötyä muun muassa peräänajoissa, joihin liittyy väite edellä ajavan tarpeettomasta ja äkillisestä jarrutuksesta. Myös isoissa ketjukolareissa on usein vaikea saada selvyyttä siitä, mikä auto on törmännyt mihinkin ja missä järjestyksessä, kertoo korvauspäällikkö Mikko Tulla LähiTapiolasta

Tulla muistuttaa, että kamerat kuvaavat edessä tapahtuvia asioita, eikä niistä siten ole apua läheskään kaikissa tapauksissa. Esimerkiksi peruutustöytäisyt jäävät monesti katveeseen.

- Luonnollisesti myös kuvamanipulaatio on mahdollista, mutta tällaiseen emme ole törmänneet liikennevahingoissa, sanoo puolestaan Matti Reini Ifistä.

Liikkuva poliisi: Älkää ryhtykö kyttäämään

Autojen kojelautoihin ja moottoripyörien kypäriin kiinnitettävät kamerat ovat tuttu näky Venäjällä. Suomessa kamerat eivät ainakaan vielä ole lisänneet suosiotaan – paitsi naapurimaassa vierailevien keskuudessa.

- Lähinnä niitä vaikuttavat hankkineen ammattikuljettajat ja etenkin itään suuntaavat, arvioi liikkuvan poliisin Pohjonen.

Venäjällä iso syy kojelautakameroiden yleisyyteen on epäluulo viranomaisia kohtaan. Tv-kanava al-Jazeera uutisoi viime vuoden lopulla, että miljoona venäläisautoilijaa videoi ajoaan välttyäkseen poliisin mielivallalta.

Pohjonen kehottaa tavallisia suomalaisautoilijoita jättämään liikenteenvalvonnan vastaisuudessakin poliisin tehtäväksi. Samalla hän korostaa, ettei poliisilla ole mitään kameroiden käyttöä vastaan sinänsä.

- Kuvatallenne on aina pelkkää omaa sanaa parempi riitatilanteissa. Vaikkapa parkkipaikalla sattuneiden kolhimisten setvimisessä kamerat voivat olla äärimmäisen hyviä.