Irakissa tapetun brittisotilaan perhe vaatii vahingonkorvauksia puolustusministeriöltä

Sotilaat eivät pystyneet puolustautumaan riittämättömien varusteiden vuoksi.

Ulkomaat

Irakissa vuonna 2003 surmansa saaneen brittisotilaan perhe vaatii Britannian puolustusministeriöltä 250 000 punnan eli lähes 290 000 euron vahingonkorvausta. Uutiskanava Sky Newsin mukaan perhe perustelee vahingonkorvauksen vaatimista sillä, että ministeriö laiminlöi riittävien varusteiden toimittamisen sotilaille.

Näillä ei ollut riittävästi ammuksia, viestintälaitteet eivät toimineet kunnolla ja käytössä olleet ajoneuvot eivät soveltuneet paikallisiin oloihin.

Tapaus liittyy verilöylyyn, jossa satojen ihmisten joukko lynkkasi kuusi brittisotilasta poliisiasemalla Irakin Basrassa. Tapauksen tutkinnan yhteydessä pidätettiin kahdeksan irakilaista, mutta ketään ei ole tuomittu tapoista.

Vastaavia korvausvaatimuksia ei ole aiemmin esitetty oikeudessa, mutta niiden odotetaan jatkossa yleistyvän, sillä korkein oikeus päätti kesäkuussa lain takaaman suojeluvastuun koskevan myös rintamalla palvelevia sotilaita. Sky Newsin mukaan myös toisen Basrassa tapetun sotilaan perhe aikoo haastaa puolustusministeriön oikeuteen.