1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naisen vartalon kauneimmat arvet

Amerikkalaisen valokuvaaja Jade Beallin käynnistämä A Beautiful Body -projekti on rantautunut hyökyaallon tavoin Suomeen. Sytykkeen antoi Mami Go Go –blogin kirjoittaja Minttu Mäntysalo. Hämeenlinnalainen Riikka Timonen vastasi haasteeseen kädet täristen ja kyyneleet silmissä. Riemu häpeästä vapautumisesta oli suunnaton.

Kuva: Riikka Timonen

Mäntysalo haastoi synnyttäneet naiset paljastamaan vatsansa raskausarpineen kaikkineen. Kaiken takana on ajatus oman kehon hyväksynnästä. Hämeenlinnalainen lastentarhanopettaja Riikka Timonen otti ystävänsä Minttu Mäntysalon heittämän haasteen heti vastaan. Oman kuvan julkaiseminen oli järisyttävä kokemus.

Nauroin, tärisin ja itkin yhtä aikaa.

Riikka Timonen

- Kädet täristen painoin enteriä. Nauroin, tärisin ja itkin yhtä aikaa, Riikka kuvaa tuntojaan. Voimakkaat tunteet nousevat edelleen pintaan. Vatsanahan venyttänyt prinsessa on nyt viisivuotias ja kömpii keksiä nakertaen äitinsä syliin. Kuvan julkaisusta Riikka kävi pitkiä keskusteluja miehensä kanssa.

Fitness-masu karkasi

Oman vatsan muutokset raskauden jälkeen ovat olleet kova kokemus aktiiviselle liikkujalle, jolla oli se ihailtu pyykkilautavatsa. Vaikea synnytys rikkoi vatsalihakset niin, että fitness-masu ei enää ole edes mahdollinen. Tätä taustaa vasten muiden naisten harkitsemattomat ja ajattelemattomat huomautukset uudesta raskaudesta muuttuvat kohtuuttomiksi ja loukkaaviksi. Oman kuvan julkaisemisen ”pointti” olikin huomautuksista kasvaneiden häpeän ja syyllisyyden selättäminen.

- Nykyään osaan jo heittää ronskisti takaisin, että ei meille toista lasta ole tulossa, se on vaan tämä minun Röllykkä. Äidiksi tuloon liittyvä herkkyys korosti kommenttien loukkaavuutta ja se häpeä tuli sen kautta, että enkö minä edes saa sitä vatsaa pois, vaikka kuinka yritin.

Jossain välissä jumppaamisten, vesijuoksujen ja kuntosalikuurien välissä Riikan oli vain myönnettävä, etteivät ne synnytyksessä vioittuneet vatsalihakset enää siitä mihinkään muutu ilman kauneusleikkauksia. Kyse ei siis ole vatsaläskistä vaan raskausarvista, mikä ei kaikille tunnu olevan selkeää. Varsinkin intohimoisesti fitness-urheiluun keskittyneet ovat kommentoineet, että antavatko kauniit kuvat nyt syyn hyväksyä vatsaläskit. Riikka sanoo, että ei. Mutta arvostelun sijaan pitäisi keskittyä arvostamiseen.

Painostava media

Riikka on oppinut elämään raskausarpiensa kanssa. Hän liittää äitiyteen pehmeyden ja turvallisuuden. Naisten keskinäinen raadollisuus tekee oman kehon hyväksynnästä vaikeaa. Medialla koko kirjossaan on oma osansa, sillä naiset vertaavat itseään annettuihin kuviin ja arvostelevat toisiaan kovin sanoin. Miehiltä Riikka ei ole koskaan kuullut vastaavalla tavalla moitteen sanaa.

- Sanoin just kaverille, että lopetan muotilehtien lukemisen. Siten ehkä säästäisi itseään. Lehdistä tulee äideillekin jokin muotti, mihin pitäisi mahtua.

Naisena olemisen pehmeyttä ja turvallisuutta Riikka Timoselle edustaa uimahalli.

- Siellä on semmoinen maailma, jossa on turvallista ja hyvä olla. Vanhat ihmiset siellä peseytyy. Kukaan ei mieti, että vähän roikkuu sieltä ja täältä. Niitä naisia katsoessa miettii vain, montakohan lasta kullakin on.

Armeliaisuus parantaa

- Häpeän tunne on ollut voimakkainta ehkä siitä, että on piilotellut itseään. Olen hävennyt sitä, että olen jotenkin erinäköinen kuin ympärilläni olevat ihmiset pääsääntöisesti, sanoo tämä kaunis 33-vuotias äiti.

Kun Riikka puhuu itselleen anteeksiantamisesta, kyyneleet nousevat jälleen hänen silmiinsä.

- Ehkä pyysin itseltäni anteeksi nimenomaan sitä, että olen viisi vuotta hissutellut, kieltänyt itsestäni ison osan. Itsekritiikki on niin voimakasta… ja jostakin, mediasta, tulee valtava paine… Loppujen lopuksi toisille on hyvinkin armollinen, mutta itselle ankara.

Olen viisi vuotta hissutellut, kieltänyt itsestäni ison osan.

Riikka Timonen

Julkaistua kuvaa ovat kommentoineet hyvin eri-ikäiset naiset. Vanhemmat naiset ovat jättäneet kannustavia viestejä; ihanaa, että te nuoret naiset ymmärrätte nämä asiat vuosia aiemmin kuin me vanhemmat. Riikka toteaakin, että kyse taitaa olla kyse laajemmin itsen hyväksymisen prosessista.

- Itsekullakin tulee se piste eteen, että kasvaa niin aikuiseksi, että ymmärtää realiteetit elämässä. Ja ymmärtää, että henkiset asiat - rakkaus, ystävyys ja tämmöiset - ovat paljon tärkeämpiä kuin ulkoiset ominaisuudet.

- Ehkä tämä oli minulle semmoinen Riikka 33-vee –merkintä päiväkirjaan, että pääsin tämän asian yli. Ainakin toistaiseksi, itsensä avoimesti esille laittanut nainen nauraa.