1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vankeus

Pyhäselän vankila kyllästynyt huonoihin uutisiin

Pyhäselän vankilassa on kyllästytty valtion säästöihin ja ainaisiin huonoihin uutisiin. Jatkuvat uhkakuvat ovat vaikuttaneet henkilöstön mielialaan.

Yksi tuomituista passitettiin suorittamaan rangaistustaan Pyhäselän vankilaan. Kuva: Ilari Papinniemi / Yle

Vuonna 2010 tuli tieto, että Suomen vankiloista häviää yli 320 henkilötyövuotta. Uusien säästöjen aikaan saamiseksi on tehty sopeuttamisohjelma vuosiksi 2013 - 2016, joka sisältää lähes 200 henkilötyövuoden vähennystarpeen.

Toimitilavisioselvitys puolestaan ehdottaa, että 4 tai 5 vankilaa suljetaan vuoteen 2025 mennessä. Suurimmat muutokset koskisivat Pohjois- ja Itä-Suomea. Selvityksen tekijät ovat laatineet kaksi vaihtoehtoa. Toisen mallin mukaan Pohjois- ja Itä-Suomesta suljettaisiin Pelson, Kestilän, Sulkavan ja Juuan vankilat.

Toisen malliehdotuksen mukaan Pohjois- ja Itä-Suomessa sulkulistalla ovat Juuan, Sulkavan ja Pyhäselän vankilat.

Pyhäselän vankilan apulaisjohtaja Jorma Lehti kertoo, että uhkakuviin on totuttu vuosien aikana.

- Kyllä se mielialaan vaikuttaa. Luulen, että kaikki on läpeensä kyllästyneitä, kun ei mitään positiivista ole näkyvissä.

- Välillä tuntuu että laita-alueilta pitäisi hävittää kaikki toiminta, kun väestö keskittyy Etelä-Suomeen.

Ehdotus eduskunnalle

Lehti kertoo, että Rikosseuraamuslaitos on pakkorakosessa harventaa vankilaverkostoa, koska säästöt on lyöty lukkoon vuosien ajaksi vaikka kulut nousevat.

- Koko Rikosseuraamuslaitos on Senaatti-kiinteistöjen vuokralainen. Vuokrat nousevat 7 - 10 prosenttia vuosittain. Kun menoja ei voida täyttää budjetilla, säästöt pitää löytää muualta, Lehti kuittaa.

Eihän näin voida mennä jatkuvasti eteenpäin.

Jorma Lehti

- Mielestäni eduskunnan pitäisi linjata asia järkeväksi. Eihän näin voida mennä jatkuvasti eteenpäin.

Vankiluvun laskeminenkin on hankalaa. Suomessa on 60 vankia 100 000 asukasta kohti. Keski-Euroopassa vastaava luku on 120 ja Yhdysvalloissa vankeja on 100 000 asukasta kohti yli 700.