Kymijoessa vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia

Yritykset ovat satsaamassa kalastusmatkailijoiden majoituspalveluihin. Kalaportaan rakentamisen myötä Kymijoen kalastusalue laajenisi huomattavasti.

luonto
Kalastaja Kymijoessa Kotkassa
Ruhavuo on suosittu kalastuspaikka Siikakosken yläpuolella Kotkassa.Juha Korhonen Yle

Kotkalainen kalastusyritys suunnittelee rakentavansa Korkeakosken varrelle parikymmentä mökkiä sekä sauna- ja kokoustilat. Vähän matkan päässä jokivartta etelään päin omaa majoitustilaa kalastusmatkailijoille valmistelee Kymi Fishing Oy. Ränsistynyt puutalo aiotaan korjata perusteellisesti ja muuttaa majoitustilaksi. Viereen on tarkoitus rakentaa rantasauna. Valmista pitäisi olla ensi vuonna.

- Monta vuotta tätä mietittiin, ja totesimme tämän investoinnin olevan pakollinen, jos liiketoimintaa halutaan kasvattaa, sanoo yrittäjä Kari Lossi Kymi Fishing Oy:stä.

Kalastuksen ympärillä pyörii Kymijoella noin parin miljoonan euron liikevaihto, joka tehdään kuitenkin vain muutaman jokikilometrin mittaisella alueella. Korkeakoskelle on jo pitkään haikailtu kalatietä, joka mahdollistaisi lohen nousun ylemmäs joelle.

- Yhden kalaportaan rakentamalla saataisiin neljäkymmentä kilometriä lisää kalastusaluetta. Jokainen varmaan ymmärtää, mitä se toisi tämän alueen matkailulle.

- Olen miettinyt monta kertaa, millä kaupungilla on varaa jättää tällainen potentiaali käyttämättä, Kari Lossi pohtii.

Itämeren suojelukomissio haki EU:lta vastikään yli 800 000 euron rahoitusta, joka olisi kattanut puolet kalaportaan kustannuksista. Hakemuksessa oli kuitenkin puutteita, eikä rahoitusta myönnetty. Kalamiesten toiveet palveluista vaihtelevat pienistä asioista isompiin.

Kymijoki on Etelä-Suomen ainoa lohijoki, joka vetää kalastajia pitkänkin matkan takaa. Siikakosken Ruhavuolla lähes 30 vuotta kalastanut Jarmo Arvila harmittelee, etteivät kotkalaiset ymmärrä Kymijoen ainutlaatuisuutta.

- Ei kotkalaiset ole koskaan sitä tajunneet. Jos tuot kotkalaisen tähän tai viet ylävirtaa, niin se on ihan ihmeissään. Tämä on tuntematon suuruus monelle, sanoo Arvila.