1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Linnut pesivät jo toista kierrosta, osalla on mielessä muuttopuuhat

Lintukesä on ollut hyvä Pohjois-Savossa. Nyt käsillä on ensimmäisten lajien syysmuutto, jota voi alkaa seuraamaan taivaalle tähystelemällä.

Kuovi Kuva: Tarmo Sotikov

Vauhdilla tullut kevät oli suotuisa lintujen pesinnälle ja lisääntymispuuhat ehdittiin aloittaa ajoissa. Esimerkiksi tiaisilla, pääskyillä ja sepelkyyhkyillä on nyt menossa toinen pesintä, kun lämmin sää mahdollisti pesinnän onnistumisen.

- Poikasia on paljon ja ne ovat hyvän kokoisia, kertoo Lintuyhdistys Kuikan varapuheenjohtaja Eelis Rissanen.

Suotuisa sää ja tarpeeksi kosteat kelit ovat tarjonneet linnuille myös hyvin ravintoa.

Kun toiset vielä pesivät, osa lajeista on jo ottanut suunnan takaisin etelään. Syysmuutot ovat alkaneet ja esimerkiksi kuovinaaraat ovat jo lähteneet kohti etelää koiraiden jäädessä hoitamaan poikasia.

- Oikeastaan, kun viimeiset kevätmuuttajat saapuvat, ensimmäiset jo lähtevät, Rissanen toteaa jokavuotisesta luonnontapahtumasta.

Pian taivaalta voi tähystellä myös muuttavia pääskyparvia. Elokuun alkupuolella pääskyt parveutuvat ja lähtevät kohti lämpimämpiä seutuja palatakseen taas ensi vuonna. Parvessa muuttajat on helppo huomata, toisin kuin pienemmissä yksiköissä lähtevät pikkulinnut.

- Pikkulintujen muuttoa ei oikein huomaa. Pitäisi melkein päivittäin merkitä, mitkä lajit ovat hävinneet, muuten siitä ei oikein ole käsitystä, Rissanen kertoo.

Isojen lintujen muutto on helpompi panna merkille, vaikka ne lentäisivät yksittäin. Peto- ja vesilinnut ryhtyvät muuttamaan vasta myöhemmin syksyllä.

Vaikka lämmin sää jatkuisi pitkälle syksyyn, ei se juuri vaikuta pitkien matkojen muuttajiin. Lintujen muutto jatkuu aina jäiden tuloon saakka, kun viimeisimmätkin matkaajat poistuvat pohjoisesta suuntana lämpimämmät kohteet.

Käpytikkojen muuttovaellus on erityisen voimakasta

Tämän hetken erityispiirre on käpytikkojen poikkeuksellisen voimakas muuttovaellus. Suuria määriä tikkoja on havaittu erityisesti Itä-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Käpytikkojen muuttovaellus näkyy runsaana koko Suomessa.

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan Itä-Suomessa on havaittu aamuisin liikkeellä paikoin jopa sadoittain nuoria, ruuan perässä vaeltavia käpytikkoja. Vaelluksen arvioidaan kiihtyvän entisestään.

- Kuusen siemensato oli viime vuonna hyvä ja saatiin runsaasti pesintöjä. Tänä vuonna tikkojen ravintotilanne on heikentynyt, joten käpytikat lähtevät liikkeelle. Runsaita vaelluksia on havaittu muutaman vuoden välein, mutta nyt vaellus on paikoin todella runsasta, Södersved kertoo.