Tutkittua tietoa poronsarvijauheen potenssivaikutuksista

Uusiseelantilainen tutkimus kertoo sarviuutteen vaikutusten olevan jokseenkin olemattomia. RKTL:n tutkimuspäällikkö, porotutkija, Mauri Nieminen Inarin Kaamasesta, sanoo uskomuksien sarven myönteisistä vaikutuksista ihmiskeholle olevan liioteltuja. Nieminen ei kuitenkaan myönnä niiden olevan ihan tuulesta temmattuja.

Kotimaa
Poronsarvijauhe
Yle / Raimo Torikka
Mies ratsastaa porolla
Kuuntele porotutkija Mauri Niemisen haastattelu.

Poronsarven ja muiden hirivieläinten sarvien kasvua ja rakennetta on tutkittu paljon, varsinkin Aasiassa ja erityisesti Kiinassa. Tuloksena on saatu tietoa niiden sisältämistä kivennäisaineista, hivenaineista ja vitamiineista. Ne ovat Niemisen mukaan samoja aineita, mitä eläinten veri ja liha sisältävät.

Poronlihan koostumusta ja sarven rakennetta sekä sarven kasvuprosessia on tutkittu myös Suomessa. Kiinnostavinta uskomusta poronsarvijauheesta tai -uutteesta potenssilääkkeenä on tutkittu yllättävän vähän, vaikka sen maine Lapin ja myös muun maailman luomuviagrana on melkoinen.

Poronsarven menekkiä nostavat itämaiset uskomukset sarvijauheen myönteisistä vaikutuksista miehiseen potenssiin.

Porotutkija Mauri Nieminen

- On tehty vain yksi tutkimus sarviuutteen vaikutuksista ihmisillä, Uudessa-Seelannissa. Siinä tutkittiin avio- ja avopareja. Osalle annettiin sarviuuttetta kolmen kuukauden ja osalle ei. Tutkimuksen aikana tarkkailtiin muunmuassa hormonien määrää tutkimusryhmän veressä. Tutkimuksessa ei havaittu merkittäviä muutoksia ihmisten hormonitasosissa, käyttäytymisessä, eikä varsinkaan aktiivisuudessa makuuhuoneessa. Tutkimus tehtiin tosin saksanhirviuutteen vaikutuksista, poro saattaa olla eri asia, sanoo porotutkija Mauri Nieminen Inarista.

Nieminen uskoo, että poronsarviuute voi olla tehokkaampaa kuin tutkittu saksanhirven vastaava. Uskomuksensa hän perustaa sille, että porolla myös naaras kasvattaa sarvet. Samoin poronliha sisältää Niemisen mukaan enemmän ihmisen terveydelle hyödyllisiä aineita kuin saksanhirven liha.

Niemisen mielestä poronsarviuutteen ja jauheen nauttimisesta ei ainakaan ole mitään haittaa. Nieminen naurahtaakin vanhan sanonnan olevan, että usko voi siirtää vuoriakin.

Sarvikauppa käy Kiinassa

Kiinassa poronsarven kilohinta on nelikymmenkertainen poronlihaan verrattuna. Syynä hintaan on etenkin aasialainen uskomus siitä, että jauhettu poronsarvi nostaa mieskuntoa. Se lisää sarven menekkiä.

Kiinassa poroja on vain noin kuusisataa. Niiden merkitys kiinalaiselle lääketieteelle on kuitenkin määräänsä suurempi. Poron verisarvesta, elävältä porolta leikatusta sarvesta, maksetaankin jopa 80€ kilolta. Tutkija Mauri Niemisen mukaan suuremmat sarvet kasvattavia urosporoja suositaan sillä seurauksella, että vaatimet ovat jääneet vähemmistöön.

Sarven kasvu on nopeaa ja sarvi itse on kunnioitusta herättävän näköinen ja se menee kaupaksi hyvin. Ei ihmekään, että sillä uskotaan olevan käänteentekeviä vaikutuksia hippulan vinkumiseen.

-Poronsarven menekkiä nostavat itämaiset uskomukset sarvijauheen myönteisistä vaikutuksista miehiseen potenssiin. Sen seurauksena halutaan tarhata isoja sarvia kasvattavia uroksia naaraiden kustannuksella.Kun meillä vaatimien osuus koko karjasta on usein yli 80%, on se kiinassa vain 30% Näin vasatuotanto kärsii. Kiinalaiset puhuvat jo sisäsiittoisuudesta, mutta siitä ei vielä ole merkkejä, sanoo Nieminen.

Porotutkija Mauri Nieminen on juuri palannut porokansojen kokouksesta Kiinasta, jossa hän oli mukana viime viikolla. Nieminen osallistui Kiinassa keskusteluun, jossa pohdittiin muunmuassa suomalaisen poron sperman ja suomalaisten porojen vientiä Kiinaan.

Poronhoitoa harjoitetaan Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Mongoliassa, Kiinassa, Alaskassa, Kanadassa, Skotlannissa ja Grönlannissa. Maailman poronhoitajat edustavat yli 20 etnistä ryhmää. Maailman poronhoitajien yhdistys on porontalouden edunvalvontajärjestö.