"Elvytys on hetkellistä lämmikettä" - budjettipäällikkö tyrmää elvytysvaatimukset

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen teilaa poliitikkojen lisääntyneet elvytysvaatimukset.

talous

Hallituspuolueiden poliitikot, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ja sosialidemokraatit etunenässä, ovat ryhtyneet kesän mittaan vaatimaan rahaa elvytykseen.

Teiden ja homekoulujen kunnostukseen pitäisi laittaa rahaa paitsi ensi vuoden budjettiin jo pikaisesti myös syksyn ensimmäiseen lisäbudjettiin.

Budjettipäällikkö Hannu Mäkisen mukaan elvytystoimet ovat nyt valtiontalouden kannalta oikeastaan yhtä tyhjän kanssa.

- En usko, että se ratkaisee juuri mitään. Se on helposti niin, että huomio kiinnittyy lyhytaikaisiin asetelmiin ja saadaan hetkellistä lämmikettä, Mäkinen sanoo.

Mäkinen kaivaa elvytyksen sijasta ministeriönsä kalupaketista esiin muun muassa vanhat vaatimukset työurien pidentämisestä.

- Meidän pitää päästä rakenteellisiin uudistuksiin. Työuria pitää pidentää alusta, lopusta ja keskeltä, jotta voidaan saada jotain merkittävää pysyvää aikaan, Mäkinen sanoo.

Poliitikkojen elvytysrahavaatimukset ovat liikkuneet muutamissa sadoissa miljoonissa euroissa.

Budjettipäällikkö Mäkinen ei näe järkeä myöskään esityksissä, joiden mukaan valtion pitäisi myydä omaisuuttaan saadakseen rahaa elvytystoimiin

- Tässä ei ole valtiovelan kannalta kysymys mistään dramaattisesta operaatiosta, se ei kaada eikä nosta valtion velka-asetelmia tämä suunniteltu elvytys, budjettipäälliikö Mäkinen arvioi.