1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläinkokeet eivät lopu lailla

Uuden lain ei uskota vähentävän eläinkokeiden määrää, sillä eläinten käyttöä vaativa tutkimus lisääntyy koko ajan.

Kotimaan uutiset
Hiiriä
Yle

Uusi koe-eläinten käyttöä tieteessä ja opetuksessa koskeva laki astuu voimaan torstaina. Uuden lain tavoitteena on parantaa koe-eläinten oloja esimerkiksi häkkikokoja kasvattamalla.

Laki vaatii eläinkokeita teettäviä tahoja myös perustamaan hyvinvointiryhmän, joka tarkkailee eläinten oloja. Moni suomalainen eläinkokeita teettävä taho on kuitenkin jo pitkään ylittänyt uuden lain vaatimustason.

Uusi laki perustuukin EU-direktiiviin, jonka tarkoituksena on varmistaa, että kaikissa unioniin kuuluvissa maissa koe-eläinten olot ovat samalla tasolla.

Lain ei uskota vähentävän eläinkokeiden määrää lyhyellä tähtäimellä. Eläinten käyttöä vaativa tutkimus esimerkiksi lääketeollisuudessa lisääntyy koko ajan. Lääkelaki taas vaatii uusien lääkeaineiden testaamista nisäkkäillä ennen ihmiskokeisiin siirtymistä.

Katse kantasoluihin

Orion Pharman lääketutkimuksen johtajan Antti Haapalinnan mukaan eläinkokeista on kuitenkin mahdollista luopua tulevaisuudessa.

- Kyllä se vähän tieteisfantasiaa on, mutta ei mahdotonta. On monia asioita, joita ei pystytty ennustamaan sata tai kolmekymmentäkään vuotta sitten, jotka ovat meille tänään arkipäivää. En kuitenkaan usko, että kymmeniin vuosiin pystytään korvaamaan koe-eläimiä.

Todennäköisin eläinkokeiden korvaaja on kantasolut, joiden käytöstä on hyviä tuloksia. Haapalinnan mukaan esimerkiksi kantasoluista kasvatetuilla ihmisen sydänsoluilla on tehty lupaavaa tutkimusta.

Suomessa tehtiin kokeita 180 000 eläimelle viime vuonna.