Espanjan junaturma: Konduktööri soitti

Junan kuljettaja on paljastanut juttukumppaninsa 79 kuolonuhria vaatineen turman hetkellä. Samassa kyydissä ollut konduktööri oli soittanut kuljettajalle ja neuvotellut saapumislaiturista.

Ulkomaat

Espanjan onnettomuusjunan kuljettaja ja konduktööri puhuivat puhelimessa keskenään turmahetkellä, kertoi oikeus keskiviikkona. Oikeudessa punnitaan, johtuiko 79 ihmishenkeä vaatinut onnettomuus inhimillisestä erheestä.

Junan kuljettaja sanoo lopettaneensa puhelun joitakin sekunteja ennen kuin vaunut suistuivat raiteilta. Oikeus kertoo kuljettajan tulleen omasta aloitteestaan oikeuteen kertomaan asian laidan.

Vielä aiemmin tänään puitiin, kenen kanssa kuljettaja puhui puhelimessa. Ratayhtiö Renfe on ohjeistanut, etteivät työntekijät soittaisi kuljettajille ajon aikana. Puhelut ovat kuitenkin melko tavallisia, kertoo uutistoimisto AP:n haastattelema nimetön lähde Renfe-yhtiössä. Kuljettajalla ei ole velvollisuutta vastata puheluihin, jos se on turvallisuusriski.

Puhelun tarkoituksena oli neuvotella seuraavan aseman saapumislaiturista. Kuljettaja ilmeisesti tutkaili veturissa papereita ja puhui puhelimessa, kun juna lähestyi reilulla ylinopeudella tiukkaa kaarretta.

Juna oli saapumassa Madridista luoteiseen Santiago de Compostelan kaupunkiin. Tällä osuudella on suurimmaksi osaksi käytössä automaattijarrutus, mutta se päättyy viisi kilometriä ennen turmapaikkaa.

Espanjan pahin junaturma lähes 70 vuoteen tapahtui viikko sitten keskiviikkona lähellä Santiago de Compostelaa. 79 kuoli ja sairaalahoidossa on yhä 61 potilasta, joista toistakymmentä kriittisessä tilassa.