1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Professori: Yritysmyynneistä ei saataisi tarpeeksi rahaa elvytykseen

Valtion yhtiöomistusten myynti olisi yksi keino hankkia lisää rahaa esimerkiksi elvytykseen. Useat poliitikot ovat jo ilmoittaneet olevansa valmiita myymään valtion yrityksiä. Mutta mitä valtio oikeastaan voi myydä? Me kävimme läpi eri vaihtoehtoja.

Talous
Finnairin lentokone nousussa.
Yle

Valtion omistamista yrityksistä helpoimmin myytäviä ovat sijoitusyhtiö Solidiumin hallinnoimat pörssiyhtiöt. Yhteensä sijoitusten arvo on lähes kahdeksan miljardia euroa eli suurin piirtein saman verran kuin mitä valtio ottaa vuodessa lainaa.

Solidium saa melko vapaasti itse päättää, mihin se sijoittaa. Viime vuonna yhtiö tilitti valtiolle osinkoina ennätykselliset 800 miljoonaa euroa.

Solidiumista ei haluta kommentoida yksittäisten yritysten myymistä, mutta sieltä muistutetaan, että osinkotuloilla katettaan esimerkiksi koko ajan kasvavan valtionvelan kustannuksia.

– Myymällä yhtiöitä pienennetään osinkotuottoa. Tuotto on tällä hetkellä selkeästi korkeampi kuin valtionvelan kustannukset, huomauttaa Solidiumin päälakimies Tapani Varjas.

Koko Finnairin myynti toisi 200 miljoonaa euroa

Solidiumin omistusten lisäksi valtio omistaa strategisena pitämiään pörssiyhtiöitä Nestettä, Fortumia ja Finnairia. Näitä hallinnoidaan Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolla. Jokaista näistä kolmesta yrityksestä valtio omistaa yli puolet eli sillä on enemmistö osakkeista.

Näiden strategisten pörssiyhtiöiden omistusten arvo on reilu kahdeksan miljardia euroa. Etenkin Finnairin myynnistä on huhuttu usein. Aalto-yliopiston rahoituksen professorin Vesa Puttosen mielestä Finnairin myynnillä ei pitkälle pötkittäisi.

- Koko Finnairin arvo on yrityksenä muutama sata miljoonaa euroa. Jos sitä sitten myydään 10 tai 20 prosenttia, niin siitä saadaan 10–20 miljoonaa euroa, hän arvioi.

Valtion Finnair-omistuksen arvo on hieman yli 200 miljoonaa euroa. Tämän koko potin myyminenkään ei Puttosen mielestä auttaisi.

– Jos puhutaan merkittävästä elvytyksestä, pitää puhua miljardeista. Muutamalla sadalla miljoonalla eurolla ei ole kovin suurta merkitystä. Se kuulostaisi hyvältä, mutta sillä ei voida isoa suuntaa muuttaa, Puttonen arvioi.

Valtion Fortumin omistuksen myymisestä saisi jo kaivatun suuren rahasumman. Valtio omistaa Fortumia 6,7 miljardilla eurolla, mutta silti osakkeita valtiolla on vain vajaat 56 prosenttia.

– Olen tulkinnut, että yleinen ajatus on, ettei haluta, että valtionomistus menisi alle 50 prosentin, Puttonen tyrmää ajatuksen Fortumin myynnistä.

Viinayhtiötä saisi myydä hallituksen luvalla

Pörssiyhtiöiden lisäksi valtio omistaa joko kokonaan tai osittain kymmeniä listaamattomia yrityksiä. 21 näistä on niin sanottuja kaupallisia toimijoita. Niitäkin valtio voisi tietyin rajoituksin myydä.

Jokaiselle valtion omistamalle yritykselle on säädetty omistuksen alaraja. Tätä rajaa voi muuttaa ainoastaan eduskunta. Valtio omistaa kymmentä yritystä alarajaa enemmän, joten periaatteessa valtioneuvosto voisi halutessaan antaa luvan myydä niitä tähän rajaan asti.

Tällaisia mahdollisia myyntikohteita voisivat olla esimerkiksi viinayhtiö Altia ja tieliikelaitos Destia, joiden myynnistä on puhuttu paljon. Kummatkin ovat täysin valtion omistamia.

Altian omistusrajaksi on määritelty 50,1 prosenttia, mutta Destialle pyöreät nolla. Näiden myyntituloista ei kuitenkaan ole varmuutta, koska valtion omistamien listaamattomien yritysten arvoa ei ole koskaan arvioitu.

Puttosen mukaan myytävissä olevista listaamattomista yrityksistä ei paljoa saisi.

– Nämä ovat hyviä yrityksiä, mutta sen verran pieniä, että odotettavissa olisi hyvässäkin tapauksessa muutamia satoja miljoonia euroja, hän toteaa.