Presidentti Halonen kannustaa avoimeen keskusteluun tietovuodoista

Presidentti Tarja Halosen mielestä valtioiden valvontatoimia on jatkuvasti punnittava suhteessa yhteiskunnan avoimuuteen. Eilen Yhdysvalloissa sotilastuomioistuin totesi Wikileaks-tietovuotaja Bradley Manningin syylliseksi muun muassa vakoiluun.

Kotimaa
Presidentti Tarja Halonen.
Presidentti Tarja Halonen.Yle

Yhdysvalloissa sotilastuomioistuin on alkanut miettiä Wikileaks-vuotaja Bradley Manningin tuomion pituutta.

Eilen Manning todettiin syylliseksi muuan muassa vakoiluun, koska hän vuosi satoja tuhansia armeijan raportteja ja diplomaattisähkeitä. Puolustus kuvasi tekoa amerikkalaisten sotarikosten ja diplomaattisen pelin paljastamiseksi.

Presidentti Tarja Halonen ei ota kantaa, oliko Irakissa palvellut sotilas sankari vai rikollinen. Hän pitää kuitenkin hyvänä, että keskustelua käydään tietovuodoista avoimen yhteiskunnan, mutta myös vuotajien kohtalon näkökulmasta.

- Onneksi tilanteen ongelmallisuus on havaittu myöskin tuomioistuinlaitoksen puolella. Uskon, että ympäri maailmaa seurataan tätä, koska avoin yhteiskunta tiedotuksellisestikin on ollut yksi näitä tavoitteita, presidentti Halonen sanoi.

Avoimuuden tasapainoa on syytä koetella

Presidentti Tarja Halosen mielestä turvallisuutta tavoittelevan valtion valvonnan ja toisaalta yhteiskunnan avoimuuden suhdetta on syytä punnita jatkuvasti.

- Koko ajanhan yhteiskunnassa vaaditaan turvallisuutta ja avoimuutta, niin niiden tasapainoa haetaan. En usko, että sellaista pysyvää tasapainoa löytyy, vaan juuri sen takia aktiivinen kansalaisliike, aktiivinen tiedostava lehdistö ja myöskin rohkeat poliitikot ovat tarpeellisia, jotta sitä tasapainoa voidaan koetella ja katsoa, mikä se milloinkin on, presidentti Halonen sanoi.