Jazztoimittaja Matti Konttinen on kuollut

Konttinen nosti jazzohjelmat kiinteäksi osaksi Yleisradion ohjelmatoimintaa.

kulttuuri

Yleisradion pitkäaikainen jazztoimittaja Matti Konttinen on kuollut. Konttinen oli kuollessaan 75-vuotias.

Konttinen aloitti jazzohjelmien teon Yleisradiossa radiotoimittaja 60-luvun puolivälissä. Kyseessä oli pioneeritoiminta, sillä sitä ennen Ylessä ei ollut säännöllisiä jazzohjelmia. Vähitellen jazzohjelmista muotoutui kiinteä osa radion ohjelmatoimintaa ja se jatkuu säännöllisenä edelleen.

Vuosikymmenien aikana Konttinen loi monenlaisia jazzohjelmia ja oli myös aktiivisesti kehittämässä Ylessä omaa jazztuotantoa sekä studioissa että yleisökonserteissa. Hänen aikanaan alettiin aktiivisesti taltioida kotimaisten jazzyhtyeiden musiikkia Ylen omissa musiikkistudioissa ja tästä toiminnasta on kertynyt Yleen Suomen laajin jazzmusiikin arkisto, ”kansakunnan jazzmuisti”.

Vuosikymmenien aikana Konttisesta muotoutui ”Suomen jazzääni” ja häneen personoitui hyvin pitkälti Ylen toiminta jazzin alueella. Konttinen toimi vuosikymmenien ajan Ylen edustajana EBU:ssa jazzin osalta ja oli myös sitä kautta tunnettu, joviaali jazzpersoona kansainvälisesti.

Ylen ulkopuolella Konttinen toimi aktiivisesti kotimaisessa jazzissa ja oli aikoinaan mukana mm. Suomen Jazzliiton hallituksessa ja Pori Jazzin hallituksessa. Saariselälle perustetun jazztapahtuman Kaamosjazzin syntyyn Konttinen vaikutti aikoinaan ratkaisevasti.

Konttisen ura jazztoimittajana jatkui vuosituhannen vaihteeseen, jolloin hän siirtyi eläkkeelle. Elämänsä loppuun saakka Konttinen keikkaili taitavana amatöörijazzpianistina.