Uruguay luomassa maailman ensimmäistä valtion marihuanamonopolia

Parlamentin alahuone hyväksyi esityksen marihuanan tuonnin, kasvatuksen ja jakelun siirtämisestä kokonaan valtion haltuun. Lopullisesti esityksestä päätetään Uruguayn senaatissa.

Ulkomaat
Uruguayn parlamentti äänestää.
Uruguan parlamentin alahuone äänesti marihuanan laillistavasta lakiesityksestä Montevideossa keskiviikkona.Miguel Rojo / AFP

Uruguayn parlamentin alahuone hyväksyi keskiviikkona esityksen valtion marihuanamonopolista ensimmäisenä maailmassa. Esitys hyväksyttiin niukalla äänten enemmistöllä, sillä lain puolesta äänesti 50 kansanedustaa 96:sta. Ennen äänestystä edustajat keskustelivat kiistanalaisesta laista 14 tuntia.

Jos laki hyväksytään myös senaatissa, Uruguayhin luodaan monopoli, jossa valtio kontrolloi ja säätelee marihuanan sekä sen johdannaisten tuontia, kasvatusta, varastointia, markkinointia ja jakelua. Tuotanto olisi yksityistä, mutta luvanvaraista.

Presidentti José Mujican vasemmistolainen hallitus kannattaa lakia, kun taas kaikki oppositiopuolueet vastustavat sitä.

Monopoli pelastaisi ihmishenkiä

Lain puolustajien mukaan valtion monopoli auttaa taistelussa järjestäytynyttä huumerikollisuutta vastaan, koska marihuanamarkkinoiden pitäminen valtion käsissä heikentää huumekartelleja. Taistelu kartelleja vastaan on kallista ja vaikeaa ja laittomien huumemyyjien syrjäyttäminen laillisella järjestelmällä saattaa säästää rahaa ja pelastaa ihmishenkiä.

Uruguaylaisille marihuanan käyttäjille lakimuutos mahdollistaisi enintään kuuden oman kasvin kasvattamisen. Lisäksi käyttäjät voisivat ostaa enintään 40 gramma marihuanaa kuukaudessa. Nykyään Uruguayssa marihuanaa saa pitää hallussa omaa käyttöä varten.

Kannattajien mukaan marihuanan käyttö on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana pienessä ja maaseutuvaltaisessa Uruguayssa. Uruguayn huumeviraston mukaan vajaa kymmenen prosenttia uruguaylaisista aikuisista on käyttänyt marihuanaa viimeisen vuoden aikana.

- Lakia ei ole tehty käytön lisäämiseksi. Kulutus on jo olemassa, sanoi lakia valmistellut kansanedustaja Sebastián Sabini.

Kansa ja oppositio vastustavat suunnitelmaa

Vastustajat pelkäävät, että lakimuutoksen myötä marihuanan käyttäjät siirtyvät entistä helpommin kovempiin aineisiin. Kansallispuolueen kansanedustaja Gerardo Amarilla sanoo, että lakiprojekti on tulella leikkimistä.

- 98 prosenttia niistä, jotka tuhoavat itseään kokaiinilla, aloittivat marihuanasta, Amarilla sanoi.

Viime viikolla julkaistun kyselyn mukaan 63 prosenttia uruguaylaisista vastustaa esitystä. Yhtenä huolena on, että Uruguayhin suuntautuu jatkossa ulkomaista huumeturismia.

Myös apteekkarit vastustavat lakia, sillä he eivät halua myydä riippuvuutta aiheuttavaa huumetta.

Seuraavaksi lakiehdotus menee senaattiin, jossa esitys hyväksyttäneen alahuonetta selvemmin luvuin.

Lähteet: AP, AFP