1. yle.fi
  2. Uutiset

Nummijärveläiset perustamassa osuuskunnan kyläkauppaa pyörittämään

Osuuskunta-ajatusta oman kyläkaupan puolesta levitetään seuraavien viikkojen aikana jokaiseen nummijärveläistalouteen ja kesäasuntoon. Nummijärveläisten lähin kauppa on 30 kilometrin päässä, joten kyläläiset suunnittelevat osuuskunnan perustamista omaa kauppaa pyörittämään.

Kotimaan uutiset
Margariinipaketti ja tomaattipussi kaupan kassan liukuhihnalla.
Iina Kluukeri / Yle

Kauhajoen Nummijärven kylä menetti vuonna 2012 sekä koulun, pankin että kyläkaupan, joka lopetti toiminnan viime syksynä.

- Se on tällaiselle kylälle kova isku, kun palvelut lähtee, sanoo Marko Nummijärvi Nummijärven kylältä.

- Koulun ja pankin lähtemiseen kyläläiset eivät juuri voineet itse vaikuttaa, mutta kaupan suhteen on otettu ote, että mehän kauppa täällä pidetään, Nummijärvi toteaa.

Kolmekymmentä kilometriä kauppamatkaa

Nummijärven kyläläiset ovat päättäneet selvittää, olisiko kyläläisillä ja loma-asukkailla intoa perustaa oma kyläkauppa toimimaan osuuskuntapohjalta.

- Viime sunnuntaina kokouksessa perustettiin toimikunta asiaa valmistelemaan, Marko Nummijärvi sanoo.

- Sen takia ollaan osuuskuntaa perustamassa, että saataisiin asialle mahdollisimman laaja kannatus ja kyläläiset tuntemaan, että se on heidän oma kauppansa.

Nummijärveläisillä on lähikaupalle selkeä tarve.

- Kun kaikki meistä kauppaa tarvitsee ja lähin on täältä kolmenkymmenen kilometrin pääsäs. Se on niin pitkä matka, että tarve on kyllä jokaiselle kouriintuntuva, Nummijärvi toteaa.

Osuuskunnasta talvensietokykyä

Marko Nummjärven mukaan kesä on Nummijärven kylällä kyläkaupalle aika hyvää aikaa, kun on tapahtumia ja kesäasukkaita. Talvella haastetta on enemmän. Osuuskunnan toivotaan helpottavan kausivaihteluissa selviämistä.

Perusteilla olevaan osuuskuntaan on suunniteltu pääsyä mukaan sadan euron panoksella.

- Jokainen savu kierretään seuraavien kahden viikon aikana. Jokaiselle, myös loma-asukkaille kerrotaan asiasta henkilökohtaisesti, Nummijärvi sanoo.

- Kaupassa saa tietysti asioida, vaikkei osuuskuntaan mukaan lähtisikään.

Lue seuraavaksi