Lappilainen marjakauppias: Hakaniemen torilla painostetaan hintakartelliin

Lakkaa Helsinkiin myymään tullut sodankyläläinen Asko Autio yllättyi, kun naapurikauppias kertoi, että torilla on tapana pitää sama hinta kaikilla.

Kotimaa
Arvonlisäveron osuus pn merkittävä lakan hinnassa.
Arja Lento / Yle

Sodankyläläiset Asko ja Maritta Autio tulivat Helsinkiin keskiviikkona lakkalastin kanssa. Sukulaiset ja tuttavat olivat houkutelleet lappilaisparin etelään kaupantekoon, kun osa marjoista jäi kotikonnuilla vielä myymättä.

Täällä on sellainen tapa, että kaikilla on sama hinta, hän sanoi.

Asko Autio

Yllätys oli melkoinen, kun Autiot kohtasivat Hakaniemen torilla marjaa kauppaavan kollegan.

– Se tuli kyselemään, että millä hinnalla myytte ja kun kerroin, sanoi että tulitte sitten tänne hintoja polkemaan, Asko Autio kertoo.

Kohtaaminen ei jäänyt tähän vaan myyjä tuli käymään Autioiden autolla vielä pariin otteeseen.

– Kolmannella kerralla hän sanoi, että täällä on sellainen tapa, että kaikilla on sama hinta. Minä sanoin, että me kyllä myymme sillä hinnalla millä haluamme. Näin on ollut tapana.

"Poimijoita riittäisi, jos maksettaisiin kunnolla"

Autiot myyvät lakkaa eli hillaa parinkympin kilohintaan. Kymmenen kilon sanko lähtee 180 eurolla, pienemmissä rasioissa kilohintaa on 22 euroa. Naapurikauppiailla lakka on jonkin verran hintavampaa.

Autioiden marjat ovat pariskunnan itsensä keräämiä. Apuja on saatu myös sukulaisilta ja tuttavilta. Ulkomaisiin poimijoihin Asko Autio suhtautuu nihkeästi.

– En minä oikein hyväksy, että toiselta puolelta maailmaa tuodaan tänne poimijoita. Kyllä Suomessakin varmasti poimijoita riittäisi, jos siitä maksettaisiin kunnon hinta.

Hillakausi lopuillaan Lapissakin

Naapurikauppiaan kanssa käyty keskustelu jätti ikävän maun Helsingin visiittiin ja nyt Asko Autio odottaa jo kotiinpääsyä.

– Kun saisi nuo loput myytyä niin pääsisi kotiinpäin, hän tuumaa.

Lakan satokausi alkaa vedellä Aution mukaan Lapissakin jo viimeisiään, joten siinäkin mielessä myyntihommat ovat pian ohi.

– On ollut niin kuumat kelit, että alkaa olla ohi. Nämäkin on korpihilloja mitä nyt on, että sieltä saattaa vielä jotain löytyä.