Lämpenevä sää runsastuttaa leväkukintoja

Sinilevän runsaus voi muuttua samalla paikalla nopeastikin. Lämmin sää nostaa levät pintaan, aallokko hajottaa ne nopeasti. Lounais-Suomessa tilanne on melko hyvä.

levät
Levää
Yle

Lounais-Suomen sinilevähavainnot ovat lisääntyneet kuluvalla viikolla. Tilanne on kuitenkin melko hyvä. Viikon loppupuolella sään lämmetessä levien pintakukinnat voivat runsastua.

Sisävesissä hieman levää on havaittu Painion havaintopaikalla Somerolla, Aurajoen Maarian altaassa, Pyhäjärven Katismaan uimarannalla, Köyliönjärven Yttilän Ottassa ja Isojärven Saunaniemessä Siikaisissa. Kiskon Kirkkojärvessä levää on havaittu runsaasti.

Nauvossa paljon levää

Saaristomerellä levää on havaittu etelä- ja keskiosissa. Vakiohavaintopaikoilla hieman levää on havaittu Genbölen uimarannalla Kemiönsaaressa ja Kirkonsalmessa Merimaskussa. Vakioseurantapaikkojen lisäksi levää on Saaristomerellä viimeisen viikon aikana havaittu vähän tai kohtalaisesti Paimionlahdella ja Mynälahdella. Nauvon Lillvikenissä levää oli erittäin runsaasti. Selkämerellä ainut havainto on Otanlahdelta Raumalta, missä levää on vähän.

Sinilevän runsaus voi muuttua samallakin paikalla melko nopeasti. Tuuli voi kerryttää levää rantaveteen lyhyessä ajassa. Lämmin ja tyyni sää saa levät nousemaan pintaan. Aallokko ja sade taas hajottavat pintaesiintymiä nopeasti.