Nettipoliisi sai moitteet apulaisoikeusasiamieheltä romaniviestistä Twitterissä

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan ylikonstaapelin romaniviesti Twitterissä oli huonosti harkittu.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on moittinut nettipoliisina tunnettua ylikonstaapeli Marko Forssia tämän julkaisemasta Twitter-viestistä.

Ylikonstaapeli kirjoitti viime vuoden marraskuussa Twitteriin romaniaiheisen viestin. Kirjoituksesta kanneltiin joulukuussa. Kantelussa haluttiin oikeusasiamiehen näkemys siihen, toimiko Forss poliisilain hengen vastaisesti. Kantelijan mukaan hän lietsoi viestillään ennakkoluuloja romaneista.

Apulaisoikeusasiamies kirjoitti kesäkuussa antamassaan ratkaisussa, että nettipoliisi Forssin viesti oli huonosti harkittu. Ratkaisun mukaan jo laissa edellytetään, että virkamiehen on käyttäydyttävä asemansa edellyttämällä tavalla, eikä poliisin pidä käyttäytymisellään vaarantaa luottamusta poliisitoimintaan.

- Hän on profiloitunut netissä, joten seuraajat eivät välttämättä erota, koska hän on poliisin roolissa ja koska yksityisenä henkilönä. Poliisimiehellä on sananvapaus siinä missä muillakin, mutta jo lainsäädännönkin perusteella heillä on käyttäytymisvelvollisuus vapaa-ajalla viran edellyttämällä tavalla. Poliisitoiminnan luonteen vuoksi heillä on korostettu puolueettomuuden vaatimus, sanoo esittelijäneuvos Juha Haapamäki.

Apulaisoikeusasiamies kirjoittaa ratkaisussaan, että poliisilaitoksen lausunnon mukaan esimies on puhuttanut ylikonstaapelia asiasta, eikä tarvetta jatkotoimille ole.