Kalanystävät intoutuivat antamaan vinkkejä

Kun Suoran linjan keskustelussa kysyttiin, miten syntyy kesäpöytään eettisesti kestävä kalaruoka, alkoi varsinainen suomalaisen järvikalan ylistyslaulu. Kala on edelleen monelle sydämenasia, vaikka moni on myös tietoinen sen pyynnin ongelmista. Myös myytävän kalan laadusta ja siitä, onko se alamitan ylittävää oltiin keskustelussa huolissaan.

Osallistu
kuha lahna lohi merisuola kalaruoka
Matti Asikainen / Yle

Ratkaisuna eettisyyteen moni näki kotimaisen järvikalan ja sen, että sitä pyytää itse. Luottamusta herättivät keskustelussa myös tutut kalastajat tai kalanmyyjät, joiden henkilökohtaiseen takuuseen laadusta luotettiin. Epäilyksiä herättivät kaupan kylmäketju ja se, onko myytävä kala tuoretta. Myös alamittaisen kalan myyntiä epäiltiin.

Suurin osa keskustelijoista kertoi kuitenkin omasta lempikalastaan ja siitä, miten se kannattaa valmistaa ruuaksi.

Ylivoimaiinen suosikki keskustelijoiden keskuudessa oli hyvänä uunikalana tunnettu kuha. Uunikalan lisäksi kuhaa suositeltiin myös paistettavaksi. Myös hauki,m ahven ja särkikalat saivat keskustelijat antamaan kalaruokavinkkejä. Monipuolisimpia vinkkejä tarjoili keskustelussa nimimerkki Lovisabo, jonka mukaan muun muassa savustettu lahna on kesäherkku vailla vertaa. Hän antoi vinkin myös säynävän ja särjen käytöstä:

Moni täällä valittaa ettei saa särkeä tai lahnaa kaupan tiskistä. Kyllä sitä saa. Kauppiaat hankkivat varmasti tiskiin särkeä, jos sitä vaan suoraan aletaan vaatimaan. Ei muuta kun yhteyttä itse kauppiaaseen, niin asia hoituu varmasti. Kauppa myy jos asiakas ostaa.

Nimimerkki: Kalastaja

-Säynävä on hyvää savustettuna, mutta vielä parempaa graavisuolattuna. Paistetut tai friteeratut salakat ovat silakan ja muikun veroinen makuelämys. Särjestä ja oikeastaan mistä tahansa pikkukalasta syntyy maittavaa kotitekoista täyssäilykettä: purkkikalaa lasipurkeissa uunissa, autoklaavia tai peltirpurkkeja ei tarvita. Mistä tahansa särkikalasta saa lisäksi todella maittavaa mureketta tai kalapihvejä tai -pullia. Huolellisella jauhamisessa saadaan ruodotkin niin hienoiksi, että eivät tartu pienimpäänkään kurkkuun, vaan sulavat vatsassa luustoa vahvistavaksi kalkiks, Lovisabo opasti kalankäytössä.

Kuha on järvikalojen aatelia

-Mitan täyttävä kuha kestävästi pyydettynä on kalojen aatelia. Paistettuna, keittona, höyrytettynä, grillattuna, loimutettuna, savustettuna ja graavatuna, vain mielikuvitus on rajana. Sama pätee Kuhan serkkuun Ahveneen, Lovisabo jatkoi.

Myös ruotoisena kalana pidetty hauki sai vedet kommentoijien kielelle. näin nimimerkki Pertti "the Foxter" neuvoi vamistamaan haukea:

-Hauen valmistuksessa tärkeää on saada file ruodottomaksi. Netti ja youtube antavat tähänkin ongelmaan ratkaisun ja sen jälkeen käsissä on upea, keskieuroopassa ja muualla maailmassa korkealle arvostettu ruuan raaka-aine.

Pertti kertoo keskustelussa tykkäävänsä tehdä koko perheelle suolassa ja ruisjauhossa leivitettyä ja voissa paistettua haukea. Syksyllä hän jauhaa kesällä kalastettuja ja pakastettuja haukifileitä ja leipoo niistä haukipullia ja murekepihvejä.

Itse kalastava tietää, mitä syö

Suoran linjan keskustelijoiden mukaan, jos itse kalastaa, niin silloin tietää mitä syö. Lisäksi itse kalastamalla voi välttää riistokalastusta ottamalla vain sen verran kalaa kuin, mitä syö. Näin kalastava nimimerkki Johan On:

-Mitä tarkemmin osaa käyttää kaiken mitä pyydykseen jää, sen parempi. Monet vierastavat aivan syyttä niin sanottua roskakalaa ja etsivät vain jotain tiettyä lajia haaskaten kaiken muun. Kotitarvekalastus rasittaa harvoin kalakantoja liikaa. Jos kalaa sattuu tulemaan joskus yli oman tarpeen, jaetaan ne tietenkin naapureille, hän totesi.

Nimimerkki kummasteli myös Suomessa syntynyttä tilannetta, jossa alamittaiset kalat päästetään takaisin järveen tai mereen.

-Tietenkin olisi parempi, jos kala saisi kasvaa aikuiseksi ja sukukypsäksi, mutta jos se poikasena eksyy pyydykseen ja vammautuuu, niin kai se pitäisi syödä pois.

Tietoa eettisestä kalankäytöstä on

Nimimerkki Yksinkertaista muistutti, että tietoa eettisen kalan ostajallekin on tarjolla:

-Helpointa on käyttä WWF:n kalaopasta, joka perustuu pitkälti IUCN:n uhanalaisuusluokituksiin. http://wwf.fi/kalaopas/ (siirryt toiseen palveluun) Sitten pitää lisäksi muistaa terveysviranomaisten suosittamat syöntirajoitukset esimerkiksi Itämeren silakoiden suhteen.

Kalakaupan arvioitiin keskustelussa myös kiertävän alamittasäännöksiä. Näin esimerkiksi nimimerkki Tuomas:

Enkä ole nähnyt yhdelläkään kalatiskillä mainosta "viime yönä pyydettyä paikallisen järven kalaa." Jos on oppinut syömään tälläistä tuoretta kalaa, kaikki kelpaa: muikusta, haukeen - keitettynä, paistettuna, suolattuna. Kala on vaativa, mutta hyvä herkku sille joka tietää mitä tahtoo.

Nimimerkki: A.P.

-Vähittäiskauppaa ei kalan koon ja alkuperän osalta valvo kukaan ja tämä valitettavasti jättää porsaanreikiä niitä etsiville. Esimerkiksi 37 senttimetrin mittainen kuha ei ole ehtinyt vielä kutea kertaakaan, eli tilanne on sama kuin siemenperunoita myytäessä, hän totesi.

Oikea käsittely takaa laadun

Myös myytävän kalan laatu herätti kärkevääkin kritiikkiä, kaupan kylmäketjun pitävyyttä epäiltiin ja kalatiskillä oli törmätty hyvinkin epämääräisen väriseen kalaan. Kalankäsittelyn oikeita tapoja keskustelussa korosti nimimerkki PP:

-Kala tulisi aina verestää heti. Poikkeuksena pienkalat, kuten esimerkiksi muikku ja silakka. Toiseksi saalis tulisi heti jäittää. Kolmanneksi kuljetusketjun pitäisi olla mahdollisimman lyhyt. Neljänneksi vähittäiskaupan tulisi nähdä vaivaa kotimaisen kalan esille panemisessa ja myynnissä. Kukaan hullu ei osta kaupan tiskiltä verestämätöntä, perkaamatonta, sameasilmäistä, pinnaltaan harmaata haukea tai muutakaan kalaa.

Kritiikkiin vastasi nimimerkki Kalakauppias, joka vakuutti asioiden olevan kalankäsittelyssä ja logistiikassa kunnossa:

-Kovia väitteitä, et ilmeisesti toimi alalla. Ongelmia on ollut ja varmaan jossain määrin vieläkin. Mutta tosiasia on, että tällä hetkellä kaikki alan vähänkin isommat tekijät toimivat esimerkillisesti: kalastaja verestää kalan välittömästi sen noustua alukseen, sitten kala laitetaan jäihin tai nykyään useammin nollavesialtaaseen. Tukkuri noutaa kalat rannasta ja toimittaa ne kylmätiloihin jossa ne joko jatkojalostetaan tai toimitetaan sellaisenaan kylmäautoilla vähittäiskapipiaille. Kaupassa tehdään vielä vastaanottotarkistus, josta vielä raportoidaan ruuan laatua valvovalle Eviralle, nimimerkki vakuutti.