1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Berlusconin tarina kohujen takana

Virkakausien pituudella mitattuna Silvio Berlusconi on Italian sodanjälkeisen ajan menestynein pääministeri.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi Villa Madamassa Roomassa Slovenian presidentin Danilo Turkin vierailun yhteydessä. Kuva: Alessandro Di Meo / EPA

Silvio Berlusconi on ollut vallassa kolme kertaa vuodesta 1994 lähtien. Toistaiseksi viimeinen pääministerikausi päättyi vuonna 2011 - kohuista hän selvisi, mutta Italian talousahdingosta ei.

Perustan poliittiselle uralle on luonut valtava henkilökohtainen omaisuus, jonka arvoksi on laskettu noin kuusi miljardia euroa. Omistamansa Mediaset-yhtiön kanssa Berlusconi hallitsee useita tv-kanavia ja sanomalehtiä, mikä on lisännyt entisestään hänen vaikutusvaltaansa.

Vaatimaton perhetausta

Berlusconi syntyi Milanossa alemman keskiluokan perheeseen. Hänen isänsä oli pankkivirkailija ja äiti kotirouva. Hän oli kolmesta lapsesta vanhin. 

Päiväämätön kuva Silvio Berlusconin perheestä. Kuvassa Silvion sisar Maria Antonietta sekä vanhemmat Rosa ja Luigi. Kuva: EPA

Ylioppilaaksitulon jälkeen Berlusconi vältti asevelvollisuuden ja alkoi opiskella lakia Milanon valtionyliopistossa. Hän valmistui vuonna 1961 hyvin arvosanoin.

Opiskeluaikanaan Berlusconi levensi leipäänsä toimimalla ajoittain viihdyttäjänä Välimerta kyntävillä risteilyaluksilla. Berlusconi on kuvannut kokemusta hyvin opettavaiseksi myöhemmän poliittisen uran kannalta. Hän oppi puhumaan kieltä, jota tavalliset italialaiset ymmärtävät. Vapaa-aikanaan Berlusconi soitti bassoa opiskelijatoverien yhtyeessä. Hänestä kehittyi melko etevä amatöörimuusikko ja hän sanoitti myöhemmin useita lauluja, muun muassa oman puolueensa Forza Italian ja omistamansa jalkapallojoukkueen AC Milanin kunniamarssit.

Omaisuuden synty

Berlusconin jättiomaisuuden juuret ovat rakennusalalla. 60-luvun alussa hän rakennutti 4 000 asunnon lähiön Milanon itäosaan. Saaduilla voitoilla hän hankki ison mainostoimiston. Mediaimperiumin synty ajoittuu vuoteen 1973, kun hän perusti kaapelitelevisioyhtiön omistamiinsa kiinteistöihin. 70-luvun lopulla hän hankki useita paikallisia tv-yhtiöitä ja aloitti tavanomaiset antennilähetykset Milanon keskustasta.

Berlusconin pitkän aikavälin tavoitteena oli valtakunnallisen, kaupallisen tv-kanavan perustaminen. Kantona kaskessa oli Italian lainsäädäntö, joka oli taannut yksinvallan valtakunnallisiin lähetyksiin kansalliselle yleisradioyhtiölle RAI:lle.

Berlusconin ystävä, sosialistinen pääministeri Bettino Craxi ajoi 1984 läpi lakimuutoksen, joka käytännössä salli yksityiset, kaupalliset kanavat. Ne eivät kuitenkaan saaneet lähettää uutisia tai poliittisia ohjelmia. Täydet lähetysoikeudet kaupalliset kanavat saivat vasta vuonna 1990.

Poliittinen ura

Berlusconilla oli hyvän liikemiehen vaiston lisäksi myös runsaasti poliittista vainua. 90-luvun alussa hän koki tilaisuutensa koittaneen, kun Italian viiden puolueen hallitus oli joutunut eroamaan paljon pahennusta herättäneen korruptioskandaalin jälkeen.

Vuoden 1994 vaalikampanjaan Berlusconi valjasti kolme omistamaansa tv-kanavaa ja merkittävän summan rahaa. Hänen perustamansa oikeistopuolue Forza Italia keräsikin ennennäkemättömän vaalivoiton, 21 prosenttia kaikista äänistä. Berlusconin ensimmäinen pääministerikausi jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hallituskumppanit Pohjoinen liitto ja Kansallispuolue ajautuivat pian riitoihin Forza Italian kanssa.

Silvio Berlusconi poseerasi kuvaajille lehdistötilaisuudessa Roomassa heinäkuussa 1998, jolloin hän sanoi, ettei aio pyrkiä uudestaan pääministeriksi. Kuva: EPA / A. Bianchi / ANSA

Vuoden 2001 vaaleja varten Berlusconi lavensi liittoumaansa ottamalla siihen mukaan kaksi suurehkoa puoluetta, kristilliset ja keskustademokraatit. Liittouma sai vakuuttavan vaalivoiton, yli 40 prosenttia äänistä. Berlusconin vaaliohjelma sisälsi monia lupauksia kuten parempia eläkkeitä, yksinkertaistetun verojärjestelmän ja isoja julkisia rakennushankkeita.

Useimpien tarkkailijoiden mukaan Berlusconi onnistui pitämään vain yhden lupauksen, eli eläkkeiden korottamisen. Hallitusliittouma ajautui jälleen keskinäisiin riitoihin ja kärsi niukan tappion vuoden 2006 parlamenttivaaleissa.

Berlusconi palasi vielä valtaan vuonna 2008, mutta Italian paheneva talouskriisi pakotti hänet jättämään paikkansa marraskuussa 2011. Tämän vuoden keväällä Berlusconi johti vielä oikeiston vaalikampanjaa, mutta lupasi vastahakoisesti luopua tavoittelemasta enää pääministerin paikkaa. Nyt Berlusconin PDL-puolue tukee Enrico Lettan johtamaa keskustalaista hallitusta.

Sekava yksityiselämä

Berlusconin menestystä poliittisella areenalla on haitannut myrskyinen yksityiselämä. Hänellä on takanaan kaksi avioliittoa, joista on syntynyt yhteensä viisi lasta. Berlusconin toinen vaimo Veronica Lario haki kolme vuotta sitten avioeroa ilmoittaen syyksi aviomiehen julkisen iloittelun nuorempien naisten kanssa.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sekä heidän vaimonsa Veronica Lario (vas.) ja Laura Bush poseerasivat kuvaajille Bushien saavuttua viralliselle päivälliselle Villa Madamaan, Roomassa kesäkuussa 2004, jolloin Bushit olivat virallisella vierailulla Italiassa. Kuva: Danilo Schiavella / EPA

Pääministeri on tullut tunnetuksi niin sanotuista bunga bunga -juhlista, joihin nuoria naisia on kuljetettu kymmenittäin erityisesti miljardöörin Sardinian saarella sijaitsevalle lomakartanolle.

Osa naisista sanoo ottaneensa osaa juhliin huvikseen, mutta osa myöntää avoimesti tarjonneensa seuraansa maksua vastaan. Tunnetuin tapaus on koskenut 17-vuotiasta marokkolaista vatsatanssijaa Rubya, johon Berlusconi oli erityisen ihastunut. Alioikeus tuomitsi kesäkuussa Berlusconin seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen seksistä alaikäisen kanssa. Tuomio ei kuitenkaan ole vielä lainvoimainen.

Ruby-nimellä tunnettu yökerhotanssijatar saapui oikeudenkäyntiin Milanossa tammikuussa 2013. Kuva: Daniele Mascolo / EPA

Berlusconin kohtaloksi on koitunut seksielämää enemmän hänen vallanhalunsa liike-elämässä. Viime vuoden lokakuussa milanolainen alioikeus antoi hänelle neljän vuoden vankeustuomion veronkierrosta. Toukokuussa hovioikeus vahvisti tuomion ja samalle kannalle on nyt päätynyt myös Korkein oikeus. Tuomio on tosin jo lyhentynyt yhteen vuoteen. 

Berlusconi ei ole menossa vankilaan, sillä Italiassa yli 70-vuotiaita ei ole tapana vangita. Entinen pääministeri kärsii tuomionsa todennäköisesti kotiarestissa. Vielä ei ole täysin varmaan, että Berlusconin tie politiikassa olisi lopullisesti tukossa. Korkein oikeus lähetti takaisin hovioikeuden harkittavaksi kiellon toimia politiikassa.

Italian tuntijoiden mukaan Berlusconi ei jätä käyttämättä pienintäkään mahdollisuutta palata takaisin parrasvaloihin. Korkeimman oikeuden tuomiosta Berlusconi on luonnollisesti hyvin katkera. Hän sanoo uhranneensa 20 elinvuottaan Italian hyväksi ja sanoo ansaitsevansa paremman palkinnon kuin kotiarestituomion.