1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tekniikka ei ole enää este tai hidaste valokuvataiteessa

Laadukkaiden ja helppokäyttöisten kameroiden yleistyminen auttaa uusia lahjakkuuksia nousemaan pinnalle, toisaalta taiteilijoilta vaaditaan persoonallista tyyliä. Kolmen kokkolalaistaiteilijan yhteisnäyttelyssä yhdistetään rohkeasti erilaisia tekniikoita.

kulttuuri
Kaksi valokuvaa näyttelyssä
Ulla Nikula tutkii itseään näyttelyn omakuvissa. Ari Vihanta / Yle

Ulla Nikulan, Katja Skinnarin ja Joni Virtasen Valokuvia-yhteisnäyttelyssä Galleria Artistassa rikotaan perinteisen valokuvauksen rajoja. Kun kaikilla nykyään kulkee kamera taskussa, vaaditaan taiteilijoiltakin enemmän.

– Katsomme maailmaa aikalailla samalla tavalla ja suhtaudumme valokuvaukseen samalla tavalla. Valokuvamme ovat kuitenkin yllättävänkin erilaisia, kertoo Ulla Nikula torstaina avattavasta näyttelystä.
– Olemme kaikki taiteilijoita ja käytämme valokuvaa välineenä. Teemme työtä valon ja kameran kanssa, jatkaa Joni Virtanen.

Kolmikko ei kavahda teknisten apuvälineiden, kuten kuvankäsittelyohjelma Photoshopin käyttöä.

– Taiteilijuus tulee siitä, miten maailman näet. Välineet ovat tietysti parempia ja se antaa mahdollisuuksia, sanoo Nikula.
– Kaikki työkalut, jotka laajentavat mahdollisuuksia, avaavat luovuudelle ovia. Rajattomuus tavallaan paljastaa ihmisten luovuuden ja se on siellä aina. Mutta ne keinot, joilla luovuus ilmenee, voivat olla tosi erilaisia. Kaikki työkalut, jotka toimivat, ovat hyviä, katsoo Virtanen.

Virtasen mielestä tekniikan kehittyminen ja kameroiden helppokäyttöisyys auttaa lahjakkaiden ihmisten nousua pinnalle.

– Kuvaajat, joilla on näkemystä sekä persoonalliset kuvakulmat ja aiheet, pääsevät helpommin esille.
– Taiteen kenttä on hirveästi laajentunut, ja taiteilijoita on todella paljon. Nyt on hirveän tärkeää löytää se oma juttu, millä erottuu, painottaa Nikula.

Lue seuraavaksi