1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Isäntä remontoi navettansa Suomen erikoisimmaksi oopperataloksi

Ooppera mielletään suureellisten puitteiden kulttuuriksi, johon monella on korkea kynnys osallistua. Mutta kun ooppera rantautuu maaseudulle Kainuun korkeuksille, Verdista tulee verti ja kivinavetasta oopperatalo. Vaalalaisen luomutilallisen navetta on omintakeinen oopperatalo, jota kehuvat tekijät ja vierailijat.

kulttuuri

Luomutilallinen Pekka Välinen istuu pihansa penkillä hernesankon kanssa. Pellolla kasvavat herneet maistuvat tilan lehmille ja kesävieraille. Taustalta kuuluvan Vertivestivaalin (siirryt toiseen palveluun) oopperaäänet kertovat, että tänäkään kesänä Pekka Välisen pihassa ei käyskentele ketä tahansa lomalaisia.

- Lehmien pitäminen on työteliästä ja yksinäistä työtä, eikä tässä kylälläkään paljon autoja liiku. Nämä oopperatähdet tuovat kyllä melkoisen muutoksen meidän elämään näin kesällä ja olemme tosi tyytyväisiä.

Maatalousyrittäjä Pekka Välinen
Maatalousyrittäjä Pekka Välinen oopperanavetassa.Sanna Kähkönen / Yle

Pihan vanha kivinavetta on kolmannen kerran peräkkäin Vaalassa kyläoopperana. Tällä kertaa navetassa nähdään ja kuullaan tarina Isa Aspin elämästä, jota on kerran aikaisemmin esitetty Vaalan Veneheiton Vastuksen kylätalolla 1999. Pekkä Välisen kivinavetta tuo jännän lisän myös oopperan tekijöille.

- Onhan tämä upeaa, kun on nämä kaikki maatilan äänet ja tuoksut tässä mukana. Tämä on ehdottomasti Suomen erikoisin oopperatalo, iloitsee ohjaaja Topi Mikkola.

Tilan lehmät asuvat uudessa navetassa. Oopperaestradina käytettävässä kivinavetassa lehmiä oli viimeksi kolmekymmentä vuotta sitten. Muistona ajoilta on vanha lehmänkello ja navetassa pesivät pääskyset.

Tätä lehmänkelloa käsissä pyöritellessäni ajattelin teattereiden ja oopperoiden väliaikakelloa. Miksipä ei meilläkin olisi sellainen?

Pekka Välinen

- Harjoituksissa ovat kuulemma seuranneet, kuinka linnun poikaset söivät, varttuivat ja nyt ovat jo täydessä lennossa, Pekka Välinen kertoo.

- Tätä lehmänkelloa käsissä pyöritellessäni ajattelin teattereiden ja oopperoiden väliaikakelloa. Miksipä ei meilläkin olisi sellainen? Nyt tämäkin 30 vuotta toimettomana ollut lehmänkello on käytössä, sanoo Pekka Välinen.

Aikaisemmin luomutilan kivinavetassa on nähty muun muassa Aleksanterin myrsky sekä Näkijä. Jokaisen oopperan ohjaaja tahtoo navettaan omanlaisensa näyttömön.

- On rakennettu portaita ja purettu niitä. Kyllä meillä tilalla vasara kädessä pysyy, Välinen sanoo.

Välisen tilan kivinavetta on muutettu oopperataloksi.
Välisen tilan kivinavetta on muutettu oopperataloksi.Kaisu Jansson / Yle

Luomutilallinen laulaa edellä ja meksikolainen seuraa perässä

Oopperan tekijöiden kanssa Pekka Välinen kertoo tapahtuvan mielenkiintoisia sattumuksia ja kohtaamisia.

- Tässä Isa Aspin elämästä kertovassa Runon lintu ja liekki - esityksessä on Oulujärvi hymni. Tänä kesänä kuoroon on liittynyt eräs meksikolainen mies, joka ei osaa sanaakaan suomea. Olen sitten aina iltaisin laulanut edellä Oulujärveä, ja ummikko meksikolainen seuraa sujuvasti perässä, vaikka hän ei ymmärrä sanoista yhtään mitään.

Olen aina iltaisin laulanut edellä Oulujärveä, ja ummikko meksikolainen seuraa sujuvasti perässä, vaikka hän ei ymmärrä sanoista yhtään mitään.

Pekka Välinen

- Olen itse kerran ollut yhden ainoan kerran eräässä kesäteatterissa näyttelijänä, eikä kukaan kysellyt sen jälkeen perään, naurahtaa Pekka Välinen ja tunnustaa jäävänsä suosiolla oopperan tekemisessä taka-alalle.

Vaalan Veneheitossa järjestettävä Vertivestivaali on jo nimeltäänkin erikoinen, jonka alkuperää kysellään ajoittain.

- Meillä täällä eivät mahdu suuhun hienot kirjaimet, kuten d ja f. Verdistä tuli verti ja festivaalista vestivaali, veistelee Pekka Välinen.

Luomutilan isäntä Pekka Välinen tunnustaa saaneensa innostuksen oopperoihin.

- Vaimon kanssa ollemme kiertäneet ja katselleet monia. Ovat ne vain hienoja paikkoja ja esityksiä. Moni luulee, että se on jotenkin hienoa, mutta ei se niin mene. Tänne meidän navettaankin voi tulla vaikka farkuissa.

Lue seuraavaksi