Hirvikärpästen aika on taas koittanut

Hirvikärpästen määrän odotetaan pysyttelevän viime vuosien tasolla Pohjois-Savossa. Eniten kärpäsiä esiintyy hirvien talvehtimisalueilla ja hirvien kulkureiteillä.

luonto
Hirvikärpänen
YLE

Hirvikärpästen parveiluaika on alkamassa. Pohjois-Savossa on vajaat 5 000 hirveä, määrä on pysynyt samana viimeiset vuodet. Hirviä on keskimäärin kolme tuhatta hehtaaria kohti, mikä vastaa myös koko eteläisen Suomen keskitasoa.

Kärpäset vaivaavat metsäkulkijoita elokuulta myöhäiseen syksyyn saakka. Varhaisista halloista olisi se hyöty, että ne lopettaisivat hirvikärpästen parveilun.

– Hirvikärpänen kiinnittyy syksyllä hirveen ja lisääntyy siinä talven aikana. Kevättalvella kotelot tippuvat hangelle. Yleensä eniten hirvikärpäsiä esiintyy hirvien talvehtimisalueilla ja hirvien kulkureiteillä, Metsäntutkimuslaitoksen hirvitutkija Juho Matala kertoo.

Toinen hirviä vaivaava hyönteinen on hirvennenäsaivartaja. Kimalaista muistuttava kärpänen ruiskauttaa useiden kymmenien pienten toukkien ryhmän eläimen sieraimeen. Saivartajan tiedetään ruiskauttaneen toukkiaan joskus myös ihmiseen.

Kuopion riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Arto Huttusella ei ole kokemusta jälkimmäisestä, mutta hirvimiehet näkevät kaikenlaista.

– Reilu kuukausi sitten riistanhoitoyhdistyksen miehet auttoivat kolarissa kuolleen hirven siirtämisessä. Sen pää kuhisi toukkia, luultavimmin juuri hirvikärpäsen, Arto Huttunen kertoo.