Operaatio bakteerijahti jatkuu Alajärvellä

MRSA-bakteerin jäljittäminen jatkuu Järvi-Pohjanmaan alueella pitkälle syksyyn. Kantajia on löytynyt tähän mennessä 31. Tilanne on viime päivinä rauhoittunut, mutta seulonnat jatkuvat ja lisää kantajia uskotaan löytyvän.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Järvi-Pohjanmaalla testataan satoja potilaita MRSA-bakteerin varalta. Bakteerin kantajien seulonta jatkuu pitkälle syksyyn, sillä kaikki kesän aikana tietyillä osastoilla olleet testataan. Vs. ylilääkäri Arja Lassila olettaa, että kantajia löytyy lisääkin.

- Luulen, että löytyy, sillä testaamme niin paljon ihmisiä, toteaa Lassila. Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus hoitaa Alajärven, Soinin ja Vimpelin potilaat, yhteensä noin 16 000 alueen asukasta.

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa ilmeni MRSA-epidemia heinäkuussa. Vain bakteerin kantajia on löytynyt runsaasti, ei kuitenkaan yhtään infektiota. 

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen sairaanhoidon asiantuntijoista koottu työryhmä pohtii nyt kuumeisesti, miten tilanne pidetään aisoissa. Ensisijainen toimenpide on hyvä hygienia terveyskeskuksessa. Riskiryhmään kuuluvia potilaita tai vaikka haavapotilaita seurataan tarkkaan. Lisäksi mietitään, onko kuitenkin syytä eristää bakteerin kantajat.

Osa löydetyistä kantajista on kotona asuvia, jolloin toimenpiteitä ei tarvita. Osa kuitenkin asuu terveyskeskuksen vuodeosastolla tai muissa laitoksissa.

- Meidän täytyy miettiä ainakin se, missä he saavat parasta hoitoa, sanoo Arja Lassila.

MRSA-bakteeri on tullut tutuksi viime aikoina ja se on varsin yleinen osa bakteerikantaamme. Antibiooteille vastustuskykyinen MRSA on laitosoloissa kuitenkin vaarallinen.

- Kun ollaan laitoksessa vastustuskykyisyys saattaa aiheuttaa ongelmia, kun on heikkokuntoisia potilaita. Silloin riskit ovat suuremmat, toteaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hygieniahoitaja Anneli Panttila.

Panttila muistuttaa, ettei MRSA ole superbakteeri. - Ja vaikka olisi bakteerin kantaja, voi elää ihan normaalia elämää.