Salaperäinen tauti uhkaa koiranpentuja

Evira tutkii mystistä tautia, joka on tappanut kokonaisia pentueita. Viranomaiset toivovat, että menehtyneiden pentujen omistajat lähettäisivät koirat tutkittavaksi Eviraan.

Kotimaa
Nuori bostoninterrieri.
Kolme bostoninterrieriä kuoli myrkytykseen Kotkassa. Kuvassa samanrotuinen pentu, joka ei liity tapaukseen.Ella Mikkola / Yle

Evira varoittaa uudesta, koiranpentuja uhkaavasta taudista. Muutamasta pentueesta on lähetetty yksittäinen pentu tutkittavaksi Eviraan. Tutkittujen pentujen perusteella ei vielä voida ottaa kantaa lisääntyneen pentukuolleisuuden syihin. Tutkimusten perusteella on kuitenkin selvää, ettei kyseessä ole koiran herpesvirustartunta.

Evira pyrkii selvittämään, onko eri kasvattajilla todetuissa pentukuolemissa yhteistä tekijää. Tämän vuoksi olisi hyvä, että kuolleita 1-2 viikon ikäisiä pentuja lähettäisiin Eviraan tutkittavaksi.

Pennut voi lähettää tutkittavaksi Eviraan ilman erillistä yhteydenottoa.

On suositeltavaa, että tiineenä olevaa narttua ja narttua vastasyntyneine pentuineen suojellaan mahdollisuuksien mukaan uusilta tartunnoilta. Tästä syystä on hyvä välttää nartun suorat kontaktit erilaisiin koiratapahtumiin osallistuneiden koirien kanssa.