Bangladesh estää islamistien osallistumisen vaaleihin

Puolue kiellettiin maan itsenäistyttyä 1971. Tuolloin kielto kesti viisi vuotta. Puolueen kannattajat ovat osoittaneet mieltään ja muun muassa tukkineet teitä.

Ulkomaat

Bangladeshissa oikeus on kieltänyt maan tärkeimmän islamilaisen puolueen Jamaat-e-Islamin osallistumisen vaaleihin. Ne on määrä järjestää ensi vuoden alussa. Puolueen toiminnasta kanteen tehneiden mukaan Jamaat ajoi maahan Koraaniin perustuvaa sharia-lakia.

Puolue kiellettiin 1971 Bangladeshin itsenäistyttyä. Sen johtajia syytettiin itsenäistymistaistelun joukkosurmista ja julmuuksista. Kielto purettiin 1976. Tuomarit ovat tarkentaneet, etteivät he kiellä nyt poliittista puoluetta. Se voi jatkaa esimerkiksi kokouksien pitämistä, mutta vaaleihin se ei voi asettaa ehdokkaita.

Puolueen kannattajat ovat osoittaneet mieltään, ja Jamaat on valittanut asiasta korkeimpaan oikeuteen. Sadat ihmiset tukkivat tien ja tuhosivat kulkuneuvoja Pabnan alueella pääkaupunki Dhakan luoteispuolella. Yli sata ihmistä on saanut surmansa mielenosoituksissa ja vastamielenosoituksissa tämän vuoden aikana, kun puolueen johtajia on ollut oikeudessa syytettyinä itsenäistymissodan julmuuksista.

Kolme johtohahmoa on tuomittu kuolemaan, useiden oikeudenkäynti on vielä kesken. Heitä syytetään muun muassa joukkomurhasta, raiskauksista ja uskonnollisesta vainosta Bangladeshin eroon Pakistanista johtaneessa sodassa.

Bangladeshiläisistä 90 prosenttia on muslimeja. Maan perustuslakia muutettiin vuonna 1988, jolloin islamista tehtiin valtionuskonto. Alkuperäinen perustuslaki tehtiin maan itsenäistyttyä, siinä kielletään uskonnon käyttö politiikassa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP