Egypti lupaa mielenosoittajille turvallisen pääsyn pois

Syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajat eivät aio lopettaa mielenosoituksia. Uskonnollinen johtaja Muhammad Haasan sanoi mielenosoitusten lopettamisen väkivalloin johtavan laajoihin kahakoihin.

Ulkomaat

Egyptin väliaikaishallitus koettaa lopettaa mielenosoitukset lupaamalla mielenosoittajille turvallisen pääsyn pois, jos he luovuttavat ilman vastarintaa. Sisäministeriö esitti vetoomuksensa torstaina, kun poliisi sai hallitukselta vain päivää aiemmin täydet valtuudet lopettaa Kairon mielenosoitukset.

Tuhannet syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajat ovat leiriytyneet kahdelle aukiolle Kairossa.

- Sisäministeriö pyytää Rabaa el-Adawiyan ja Nahdan aukioilla olevia kuuntelemaan järjen ääntä, asettumaan kansallisen edun puolelle ja lähtemään pikaisesti, ministeriön edustaja Hany Abdel-Latif sanoi.

- Ne jotka vastaavat tähän kehotukseen, saavat turvallisen läpikulun ja suojeluksen.

Mielenosoittajat eivät taivu

Vaikka väliaikaishallitus on syyttänyt Mursin kannattajia väkivallan lietsomisesta ja ilmoittanut lopettavansa mielenosoitukset, mielenosoittajat pysyivät torstaiaamuna uhmakkaina. Muslimiveljeskunta vaatii Mursin palauttamista valtaan.

- Olemme valmiita kuolemaan legitimiteetin vuoksi. Hyökkäys voi tulla millä hetkellä hyvänsä, sanoi Muslimiveljeskunnan aktivisti Muhammad Saqr Rabaa al-Adawiyan mielenosoitusleirillä.

Vaikutusvaltainen uskonnollinen johtaja Muhammad Haasan varoitti torstaina, että mielenosoitusleirien väkivaltainen hajottaminen johtaisi väkivallan kierteeseen islamistien kanssa.

Tilanne Egyptissä on kiristynyt äärimmilleen sen jälkeen, kun entinen presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta vuonna 2011.

Lähteet: AP, Reuters