Pentutehtailija huijaa nyt verkossa

Huonosti pidettyjä ja hoitamattomia eläimiä myydään entistä enemmän verkossa. Helsingin eläinsuojeluyhdistys auttaa huijatuksi tulleita lemmikkiostajia viikoittain.

Koiranpentutehtaat
Koiria virolaisessa pentutehtaassa.
Pentutehtaat ovat pahimmillaan kuin keskitysleirejä, joissa emojen tehtävä on toimia synnytyskoneina.YLE

Pentutehtailijat ovat siirtyneet internetin myyntipalstoille.

Hoitamattomia ja huonosti ravittuja, tuotettuja eläimiä myydään verkossa, koska siellä myyntiä ei valvota tehokkaasti ja ostajia on helpompi huijata, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

- Tyypillisesti myyjä valehtelee eläimen rokotuksista, rotupuhtaudesta ja sirutuksesta. Ihmiset ostavat eläimen säälistä ja ovat sitten pulassa sairaan eläimen kanssa.

Pentutehtailu on säännöllistä lemmikkien myytäväksi kasvattamista, jossa eläinten tarpeita ja eläinsuojelulain vaatimuksia laiminlyödään rahallisen voiton maksimoimiseksi. Hoitamaton eläin kärsii usein sairauksista ja kalliit kulut tulevat ostajan maksettaviksi. Myyjään ei saada enää yhteyttä oston jälkeen.

- Vaikka siinä uudet omistajat seisoisi päällään, niin ei huonosti hoidettua eläintä välttämättä saa millään terveeksi, Luukkainen toteaa.

Ilmiö leviämässä käsiin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys joutuu viikoittain auttamaan huijatuksi tulleita ihmisiä. Luukkainen kertoo, että tavallisesti pentutehtailijan kohtaa nykyään juuri verkossa.

- Totta kai hämärät bisnestoimijat valtaavat uudet mediat, koska se on halpa keino ja ilman kunnollista kontrollia.

Hämärät bisnestoimijat valtaavat uudet mediat, koska se on halpa keino

Tehtailijat myyvät rotujen valioyksilöitä tavallista halvempaan hintaan. Kasvattajan luona ei pääse käymään, eikä lemmikkiä saa nähdä ennen ostoa. Tehtailijalla saattaa olla aidoilta vaikuttavia todistuksia rokotuksista ja sukupuista. Moni ostaa eläimen, vaikka aavista myyjässä jotain outoa.

- Perussääntö on se, että vaikka on kuinka eläinrakas, niin säälistä ei pidä eläintä ostaa. Kun sääli iskee päälle, niin pitää ottaa yhteys eläinsuojeluyhdistykseen tai viranomaiseen, eikä ostaa eläintä. Ostamisella tukee sitä pentutehtailijaa, ja sieltä on liukuhihnalla kohta uusi eläin myynnissä, Luukkainen muistuttaa.

Yhteistyötä myyntipalveluiden kanssa

Pentutehtailun kitkemiseksi Helsingin eläinsuojeluyhdistys on muun muassa toteuttanut verkkopalvelu-tori.fi:n kanssa ohjeet lemmikin ostajille.

Ohjeissa muistutetaan ostajaa perussäännöistä ja varoitetaan myyjistä, jotka lupaavat "liian hyvää". Tori.fi-palvelu on myös äskettäin ottanut käyttöön tiukemman valvonnan lemmikki-ilmoituksissa ja uusia teknisiä ratkaisuja lemmikki-ilmoitusten jättäjien valvomiseksi.

- Tämä päätös ryhtyä aktiivisesti valvomaan ilmoituksia on tervetullut, konkreettinen keino pysäyttää pentutehtailu, HESYn Luukkainen pohtii.