Kaivon paikan etsintään ei ole kunnon keinoa

Kaivon paikkaa on perinteisesti etsitty pajunvarvulla, mutta olisiko olemassa nykyaikaisempia keinoja? Ainoa tapa varmistua veden sijainnista on tehdä kaivauksia, kerrotaan Geologian tutkimuskeskuksesta.

luonto
Vanha vinttikaivokin luo museoalueella tunnelmaa.
Vanha vinttikaivokin luo museoalueella tunnelmaa.YLE / Hannu Tarvas

Suomessa pohjavettä löytyy lähes kaikkialta, mutta kaivoa ei silti voi kaivaa mihin vain. Hämeen ELY-keskuksen vesiyksikön päällikkö Harri Mäkelän mukaan kaivon suunnittelussa pitää ottaa huomioon veden määrä ja laatu.

- Jos puhutaan perinteisestä rengaskaivosta, täytyy lähteä liikkeelle maaston muodon katsomisesta, Mäkelä sanoo.

Kaivon paikkoja löytyy yleensä rinteiden juurilta, koska vesi valuu alamäkeen. Myös kasvillisuus kertoo pohjavedestä. Jos kasvillisuus on rehevää, vettä on luultavasti maassa runsaasti. Varmin kaivon paikka on maasta pulppuavan lähteen kohdalla.

- Jos on naapureita, joilla on rengaskaivo, kannattaa kysellä kuinka vesi on riittänyt, ohjeistaa Harri Mäkelä.

Jos puhutaan perinteisestä rengaskaivosta, täytyy lähteä liikkeelle maaston muodon katsomisesta.

Harri Mäkelä

Myös maastokartoista voi olla apua pohjavesien sijainnin päättelemiseen. Mäkelän mukaan erityisesti rengaskaivon tekeminen on aina hiukan epävarmaa. Voi olla, että pihaan on kaivettava muutamia testikuoppia, ennen kuin vettä löytyy.

Perinteisesti kaivoa on etsitty pajunvarvun avulla. Varvusta pidetään kiinni sakaroista ja vesisuonen kohdalla sen pitäisi taipua voimakkaasti maata kohden. Y-kirjaimen muotoisen oksanhaaran toimintatapaa ei tunneta, mutta nykytiedon mukaan varvun käyttäjä liikuttaa varpua itse huomaamattaan.

- Kyllä näitä varpumiehiä on varmasti vielä tänäkin päivänä jonkin verran. Tarkkaa tietoa ei kyllä varvulla saada selville. Enemmän se on kokemuksen tuottaamaa tietoa, Mäkelä tuumaa.

Testikuoppia piha täynnä

Jos kyseessä ei ole yksityishenkilön kaivo, vaan esimerkiksi kunnan vedeottamo, pohjaveden määrää ja laatua selvitellään hyvin tarkasti. Se vaatii kuitenkin kalliita kairauksia, joilla tutkitaan maaperää.

Tavalliselle omakotiasujalle jää vaihtoehdoksi tutkia maastoa ja tehdä koekuoppia. Apuun voi toki pyytää esimerkiksi kaivonporausyrityksen. Porakaivo onkin rengaskaivoa varmempi, sanoo Harri Mäkelä.

- Jos rengaskaivoa ei voi tehdä, porakaivolla saa vettä melkein minne tahansa Suomessa. Kunhan vain porataan riittävän syvä reikä kallioon, niin kyllä sieltä vettä aina saa.