1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaisista digilehdistä suurmenestys

Ulkomaisista digilehdistä tuli pääkaupunkiseudun kirjastoissa välittömästi hitti. Keväällä lanseerattu palvelu on antanut jokaiselle kirjastokortin omaavalle mahdollisuuden ladata tuhansia ulkomaisia digilehtiä omalle mobiililaitteelle. Digilehtipalvelun laajentamista suunnitellaan myös muualle Suomeen.

Kotimaan uutiset
Henkilö käyttämässä iPadia.
Mikko Kuusisalo / Yle

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat tarjonneet keväästä asti asiakkailleen mahdollisuuden ladata tuhansia ulkomaalaisia lehtiä kirjastosta omalle mobiili- ja näyttöpäätelaitteelleen. Jo ensimmäisen kuukauden aikaan eri lehtiä ladattiin 33 000 kertaa. Palvelun suosio yllätti kirjastot.

- Palvelu löi läpi heti tultuaan markkinoille. Se lähinnä yllätti, että miten nopeasti asiakkaat löysivät palvelun, kertoo Helsingin kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto.

Palvelu löi läpi heti tultuaan markkinoille.

Tuula Haavisto

Suosituimpia julkaisuja ovat olleet englanninkieliset National Geographic, talouslehti the Economist ja uutislehti Newsweek. Kuukauden aikana asiakkaita on ollut keskimäärin 5000.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kirjastot kokeilevat ilmaista digilehtipalvelua vuoden loppuun asti. Kirjastolle palvelu tulee maksamaan tälle vuodelle arviolta 40 000 euroa.

- Se on kuitenkin aika sama hinta, mitä maksamme painettujen lehtien tilauksesta tällä hetkellä. Sähköisen aineiston määrä kasvaa jatkuvasti, ja haluamme olla muutoksessa mukana, toteaa Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio.

Digilehtien rinnalle suunnitellaan ilmaisia elokuvia

Vuoden loppuun kestävän kokeilun jälkeen palvelu otettaneen käyttöön koko maassa. Kirjastotoimen johtajien mukaan kysyntää on ollut suurissa kaupungeissa kuten Tampereella ja Oulussa, mutta myös pienet kunnat ovat olleet palvelusta kiinnostuneita.

- Ympäri maata on tullut kyselyjä, että pystyykö palvelua käyttämään muualla ja saisiko pääkaupunkiseudun kirjastokortin myös muualla asuva, sanoo Tuula Haavisto.

Pääkaupunkiseudun kirjastot ottavat syksyllä kokeiluun myös uuden Indieflicks-palvelun, joka tarjoaa Indie-elokuvafestivaaleilla esitettyjä elokuvia ympäri maailman ilmaiseksi kirjaston asiakkaiden käyttöön. Mukana on pääasiassa ulkomaalaisia elokuvia.

- Tämäkin palvelu tulee mahdollisesti käyttöön koko Suomessa jatkossa. Emme kuitenkaan odota elokuvapalvelulle yhtä kovaa kysyntää kuin digilehdille, Haavisto sanoo.

Lue seuraavaksi