1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

The Guardianilta jälleen uusi Snowden-paljastus: NSA rahoittaa salaa Britannian verkkovakoilua

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on maksanut yli sata miljoonaa euroa Britannian vakoiluvirasto GCHQ:lle. Vastineeksi GCHQ tarjoaa pääsyn tietoihinsa ja Britannian löyhempiä vakoilulakeja, ilmenee Edward Snowdenin sanomalehti The Guardianille vuotamista huippusalaisista asiakirjoista.

Urkintakohu
Britannian signaalitiedustelulaitoksen GCHQ:n rakennus.
Britannian signaalitiedustelulaitoksen GCHQ:n rakennus Cheltenhamissa, Keski-Englannissa.EPA / GCHQ / Britannian puolustusministeriö

Yhdysvallat on maksanut ainakin 100 miljoonaa puntaa (noin 114 miljoonaa euroa) Britannian vakoiluvirasto GCHQ:lle viimeisen kolmen vuoden aikana varmistaakseen pääsyn ja vaikutusvallan Britannian tiedustelutietoon. Tiedot ilmenevät brittilehti The Guardianin artikkelista (siirryt toiseen palveluun), joka perustuu Edward Snowdenin vuotamiin salaisiin tiedusteluasiakirjoihin.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA maksoi vuonna 2009 GCHQ:lle 22,9 miljoonaa puntaa (26,1 miljoonaa euroa). Seuraavana vuonna NSA:n maksu nousi 39,9 miljoonaan puntaan (45,6 miljoonaan euroon), joka sisälsi neljä miljoonaa puntaa GCHQ:n työhön sotilasliitto Naton kanssa Afganistanissa sekä 17,2 miljoonaa puntaa (19,6 miljoonaa euroa) projektiin, joka kerää ja varastoi internetistä valtavaa määrää raakadataa analysointia varten. Yksityiskohdat NSA:n suorittamista huippusalaisista maksuista on eritelty GCHQ:n vuosittaisissa "investointiportfolioissa".

Lisäksi NSA maksoi 15,5 miljoonaa puntaa (17,7 miljoonaa euroa) GCHQ:n organisaatiolle, joka valvoo viestintää Atlantin valtameren ylittävissä internetkaapeleissa. Vuosina 2011 ja 2012 NSA maksoi 34,7 miljoonaa puntaa (39,7 miljoonaa euroa).

GCHQ käyttää valtavasti rahaa kerätäkseen dataa kännyköistä ja applikaatioista. GCHQ kertoo asiakirjoissa haluavansa tutkia "minkä tahansa puhelimen, missä tahansa ja koska tahansa".

Britannian höllemmät vakoilulait kauppatavaraa

Rahoitus kertoo GCHQ:n ja NSA:n läheisestä yhteistyöstä ja herättää kysymyksiä Washingtonin vallasta brittitiedustelussa. Yhdysvallat odottaa investoinneilleen vastinetta ja GCHQ on pyrkinyt vaatimuksiin myös vastaamaan. Vuodetuissa dokumenteissa GCHQ ilmoittaa, että sen on "tehtävä oma osuutensa [yhteistyössä] ja tehtävä se näkyvästi".

Yhdessä vuodelle 2010 päivätyssä dokumentissa GCHQ toteaa, että Yhdysvallat on "nostanut esiin asioita, jotka liittyvät NSA:n minimiodotusten täyttämiseen". Sen mukaan GCHQ "on edelleen jäljessä NSA:n toiveista".

Brittiministerit ovat kiistäneet, että GCHQ tekisi NSA:n likaiset työt, mutta asiakirjoissa GCHQ kuvailee Britannian vakoilulakeja ja säädöksiä "myyntivaltiksi" amerikkalaisille. GCHQ myös muistuttaa Yhdysvaltoja siitä, että Britanniassa tiedustelu on vähemmän säädeltyä kuin Yhdysvalloissa.

- Me olemme vähemmän pakotettuja noudattamaan lakeja [kuin NSA], dokumentteihin oli kirjattu.

Edward Snowden on varottanut NSA:n ja GCHQ:n yhteistyöstä. Snowdenin mukaan organisaatiot ovat kehittävät teknologiaa, joka mahdollistaa massiivisen verkkotiedon keräämisen ja analysoinnin.

- Se ei ole vain Yhdysvaltojen ongelma. Ne [brittitiedustelu] ovat pahempia kuin Yhdysvallat, Snowden sanoi.

Turvallisuusviranomaiset: "Tiedusteluyhteistyö ei yllätä"

Sanomalehti The Guardianin haastattelema hallinnon edustaja Britannian pääministerin toimistosta sanoi, että "60 vuoden liittolaisuuden jälkeen ei yllätä, että mailla on yhteisprojekteja, joissa resursseja ja asiantuntemusta jaetaan ja joka hyödyttää kumpaankin osapuolta".

Toinen Guardianin haastattelema korkea-arvoinen turvallisuuslähde kertoi, että on fakta, että Yhdysvallat ja Britannia tekevät läheistä tiedusteluyhteistyötä.

The Guardianin artikkeli NSA:n huippusalaisista maksuista GCHQ:lle (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi