1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjä haluaa avata sisävetensä veneilijöille

Viisumin lisäksi sisävesillä vaaditaan yksi venäjäntaitoinen miehistön jäsen.

Venesatama Pietarissa.
Pietarin ulkopuolelle Kronstadin saarelle avatun uuden raja-aseman tarkoituksena on houkutella Pietariin ja myös Venäjän sisävesille ulkomaalaisia veneilijöitä.

Pietarin ulkopuolelle Kronstadtin saarelle on avattu uusi raja-asema pelkästään huviveneilijöille. Tarkoituksena on houkutella Pietariin ja myös Venäjän sisävesille ulkomaalaisia veneilijöitä. 

Kronstadtin saarelle avattu Fort Konstantin -raja-asema on Venäjän ensimmäinen pelkästään huviveneille tarkoitettu raja-asema. Sen ansiosta rajamuodollisuudet ovat nopeutuneet. 

- Veneiden tullaus käy nyt kymmenessä minuutissa. Vihreää linjaa tulevien henkilöiden tullaus kestää vain joitakin sekunteja, sanoo Kronstadtin tulliaseman päällikkö Sergei Osinok.

Pietariin tulleet hollantilaiset purjehtijat ovat tyytyväisiä uuden raja-aseman toimintaan.

- Rajamuodollisuudet sujuivat ystävällisesti ja helposti. Ei ollut mitään ongelmia, kiittelee Jan Dykema.

Pietarissa vielä hiljaista

Ulkomaalaisten veneturistien määrä Pietarissa ei huimaa. Tänä vuonna huviveneilijöitä on tullut kaupunkiin runsas kolmesataa.

Näistä vain noin kahdeksan on ollut puhtaasti suomalaisia veneitä.

Pietariin odotetaankin huomattavasti lisää veneturisteja. Kaupungilla on myös uusi vetonaula.

- Tästä vuodesta lähtien ulkomaalaisten huviveneiden on sallittu päästä Venäjän sisävesille. Odotamme, että monet veneet kulkevat Pietarin kautta, tuumaa Fort Konstantin -venesataman johtaja Mihail Aleksejev.

Veneellä vaikka Laatokalle

Pietarista voi siis jatkaa jokia ja kanavia pitkin esimerkiksi Laatokalle tai Ääniselle, joka oli ennen mahdollista vain erityisluvalla. Ensimmäiset suomalaiset ovat jo lähdössä Valkoisen meren kanavalle.

-Yöllä ajetaan Nevajokea pitkin siltojen alta Laatokalle. Sitten kanavia pitkin Murmanskiin, kuvailee kotkalaisveneilijä Veijo Parviainen.

Yksinkertaista Venäjällä purjehtiminen ei ole vieläkään. Viisumin lisäksi sisävesillä vaaditaan yksi venäjäntaitoinen miehistön jäsen.

Myös Suomenlahden saaret ovat edelleen suljettuja ulkomaalaisilta veneilijöiltä.