1. yle.fi
  2. Uutiset

Lankapuhelin - varma yhteys ulkomaailmaan

Ärsyttääkö jatkuva tavoitettavissa oleminen? Haikailetko aikaan, jolloin puhelin ei kulkenut jatkuvasti mukanasi, vaan sinut tavoitti vain silloin, kun olit kotona lankapuhelimen ääressä? Perinteiset lankapuhelimet katoavat tasaisesti kahdenkymmenen prosentin vuosivauhtia matkapuhelinten tieltä. Kun vuonna 1990 noin 94 prosentilla kotitalouksista oli lankapuhelin, vuonna 2007 Tilastokeskuksen mukaan luku oli enää alle 5 prosenttia. Silti lankalittymiä kysytään edelleen, etenkin niiden toimintavarmuuden vuoksi.

Kotimaan uutiset
Vanha lankapuhelin ja kännykkä pöydällä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Kun matkapuhelimet alkoivat yleistyä 1990-luvun lopulla, oli vuosia vaihe, jolloin suomalaisilta löytyi sekä kännykkä että lankapuhelin. Nykyään enää alle viisi prosenttia suomalaisista omistaa lankapuhelinliittymän, kun taas kännykkä löytyy liki jokaiselta. Kun lankapuhelimesta on kerran luopunut, onko sitä enää mahdollista saada takaisin?

- Lankapuhelinliittymiä kysytään vielä, tosin paljon vähemmän kuin aiemmin. Mutta erityisesti yritykset suosivat nykyäänkin lankaliittymiä niiden varmuuden ja hyvän kuuluvuuden vuoksi, kertoo Mikkelin Puhelinyhdistyksen myymäläpäällikkö Tatu Leppänen.

Myös syrjäseutujen asukkaat luottavat vielä analogiseen puhelintekniikkaan, sillä lankapuhelin ei hetkahda pihan puista tai siitä, että talo sijaitsee jontkassa.

- On meidänkin alueellamme vielä talouksia, joissa lankapuhelin on ainoa puhelin. Jos ei ole kännykkää koskaan käyttänyt, ei sitä oikein osaa kaivatakaan, Leppänen kuvailee asiakaskuntaa.

Kaksi uutta lankapuhelinta pöydällä.
Uusia pöytäpuhelinmalleja. Helppokäyttöinen isonäppäiminen puhelin sopii vanhuksille ja lapsille, langaton lankapuhelin puolestaan on yritysten suosiossa. Tarja Nyyssönen / Yle

Kuparilangat laulavat vielä pitkään

Viestintävirasto arvioi joku vuosi sitten, että Suomessa on vuonna 2020 enää alle puoli miljoonaa kiinteää puhelinliittymää. Huippuvuonna 1997 maassamme oli yli 2,8 miljoonaa lankapuhelinliittymää. Tatu Leppänen MPY:ltä vakuuttaa, ettei kuparista lankapuhelinverkkoa pureta syrjäseudultakaan ihan kohta.

- Kyllä uskon, että lankaliittymille löytyy käyttäjäkuntaa vielä vuosiksi eteenpäin. Sellaisia perusteluja olen muun muassa kuullut, että vaikka tulisi luonnonkatastrofi ja sähköt olisivat poikki, niin lankapuhelin toimii. Lankapuhelin ei vaadi sähköverkosta tulevaa sähköä, vaan se toimii silloinkin, kun muut yhteydet ovat alhaalla.

Lankapuhelimen puolesta puhuu myös kuuluvuus. Kun kännykkä ei löydä kenttää, saa lankapuhelimella yhteyden ulkomaailmaan vuoren varmasti. Kupariset puhelinpiuhat löytyvät useimpien talojen seinistä, ja uusiin rakennuksiin rakennetaan useimmiten pistoke, johon pöytäpuhelimen voi liittää, Leppänen kertoo.

Asiakkaalta lankapuhelinliittymän avaus vaatii laitteen hankkimista ja käynnin paikallisessa puhelinyhdistyksessä. Puhelinyhdistykseltä kestää noin viikon avata liittymä. Jos kiinteistössä on aiemmin ollut lankapuhelin käytössä, voi liittymän saada toimintaan parissa kolmessa päivässä.

Minkä minuuttitaksoissa menettää, sen laitehinnoissa voittaa

Vaikka lankaliittymän kuukausimaksu on suolaisempi kuin matkapuhelinten perusliittymien maksut ja puhelutkin ovat kännykkään soitettaessa kalliimpia, tulee säästöä itse laitteesta. Siinä missä matkapuhelimia saa olla vaihtamassa parin vuoden välein toimivampiin versioihin, ei lankapuhelintekniikka petä.

- Uudet pöytäpuhelimet eivät montaa kymppiä maksa, ja ovat hyvin kestäviä. Ja mikään ei estä etsimään myöskään sitä vanhaa lankapuhelinta puhelinpöydälle, kun liittymän on ensin avannut. Sitten vain piuha seinään ja puheluita odottamaan. Karvan verran yli 9 euroa maksaa kuukausimaksu meillä, sen lisäksi asiakas maksaa puhumistaan puheluista erillisen hinnaston mukaan, kertoo MPY:n myymäläpäällikkö Tatu Leppänen.

GSM-tekniikkaan perustuva pöytäpuhelin.
Pöytämallinen gsm-puhelin näyttää päällepäin aivan tavalliselta lankapuhelimelta. Tarja Nyyssönen / Yle

Erityisesti vanhemmalle väestölle tarjotaan usein lankapuhelimen tilalle pöytämallista gsm-puhelinta. Siinä tekniikka on samanlaista kuin kännyköissä, mutta itse laite on lankapuhelimen näköinen. Tosin näihin pöytäpuhelimiin saa lähetettyä myös tekstiviestejä.

- Moni vaihtaa lankapuhelimensa kännykkään jo kustannussyistä. Kynnys matkapuhelimen käyttöön voi vanhemmalla väestöllä olla korkea, jos sellaista ei ole koskaan käyttänyt. Heille hyvä ratkaisu on pöytämallinen gsm-puhelin, joka on käyttöominaisuuksiltaan samanlainen kuin lankapuhelin, kertoo Sonera-kaupan Mikkelin myymäläpäällikkö Arto Luhanko.

Entäpä ne kuuluvuusongelmat? Vaikka Suomi on ollut edelläkävijä matkapuhelintekniikassa, on maassamme silti useita paikkoja, joissa kännykkä ei kuulu.

- Gsm-pöytäpuhelimiin voidaan asentaa lisäantenni, jolloin kuuluvuutta saadaan parannettua sellaisillakin alueilla, jossa kentät ovat huonot, Luhanko kertoo.

Säteileekö polla?

Yksi syy, joka voisi saada nykyihmisen harkitsemaan paluuta lankapuhelinaikaan, on säteily. Matkapuhelinten säteilyvaaroja on tutkittu vielä varsin vähän. Säteilyturvakeskus STUK suositteleekin välttämään turhaa altistumista matkapuhelimille. Puhelinta ostaessa säteily ei kuitenkaan ole asiakkaiden ykköshuolenaihe.

- Hyvin harvoin asiakkaat kyselevät matkapuhelinten säteilyarvoista, vaikka puhelinten valmistajat ovat velvoitettuja kertomaan minimisäteilyarvot, Arto Luhanko sanoo.

Säteilyturvakeskus kertoo nettisivuillaan kännyköiden säteilyvaaroista. Korvalla käytettäessä jopa yli puolet puhelimen lähettämästä mikroaaltotehosta imeytyy käyttäjän päähän. Pienikin etäisyys kehon ja puhelimen välillä pienentää altistumista merkittävästi. STUK suosittelee handsfree-laitteen käyttämistä tai puhelimen kaiutintoiminnon käyttämistä säteilyaltistumisen vähentämiseksi.

- Nykyään myynnissä on niin sanottuja retroluureja, lankapuhelinluurin näköisiä kapistuksia. Tämän luurin voi liittää kännykkään ja itse puhelinlaitteen voi laittaa puhelun ajaksi vaikkapa pöydälle, Luhanko sanoo ja kertoo samaan hengenvetoon, että hilpeyttä vyöllä roikkuvat luurit ovat herättäneet.

Vaikka Viestintävirasto uskoo lankapuhelinten kuihtuvan aikaa myöten pois, uskoo MPY:n myymäläpäällikkö Tatu Leppänen, että lankapuhelimilla tulee oma käyttäjäkuntansa säilymään.

- Se on niin varma väline, että näen sillä tulevaisuutta. Itse joudun työni puolesta kännykkää käyttämään, mutta voisin kuvitella, että lankapuhelin olisi kotona kätevä. Jos siihen sitten kaverit vaan soittelisivat. En kyllä kännykästä kokonaan pystyisi luopumaan, että molempia tulisi varmasti käytettyä.

Lue seuraavaksi