Puoluelehtiä saattavat odottaa vyönkiristykset

Puoluesihteerit pohtivat keväällä, pitäisikö puoluetukia uudistaa ja viestintätuki poistaa. Jos asia nousee budjettiriihtä valmisteltaessa pöydälle, saattaa puoluelehdistön rahoitus muuttua dramaattisesti.

politiikka
Sanomalehti pöydällä.
Yle

Lähipäivinä alkavia budjettiriihineuvotteluja seurataan puolueiden äänenkannattajajulkaisuissa entistä tiiviimmin. Valtioneuvoston kansliasta arvioidaan, että esityslistalle saattavat nousta puoluetukiuudistukset, jotka voivat muuttaa puoluelehdistön rahoitusta radikaalistikin.

- Jos tukien yhdistäminen saadaan läpi, on tilanne erittäin huolestuttava. Puolueiden budjetti käytännössä tuplataan ja kärsijänä olemme me, puoluelehdet, sanoo Vihreän Langan päätoimittaja Juha Honkonen.

Vuonna 2013 puolueet saivat 34 miljoonaa euroa puolueavustuksia. Summasta 15,9 miljoonaa euroa oli korvamerkitty puolueiden tiedotukseen ja viestintään käytettäväksi. Suurin osa viestintätuesta on ohjattu puoluelehtien rahoitukseen.

Valtioneuvostosta väläytetään, että puolueet ovat keskustelleet viestintätuen liittämisestä yleiseen puoluetukeen. Tällöin jolloin myös puoluelehtien rahoitus siirtyisi täysin puolueiden harkintaan.

- Mitään muuta syytä en tukien yhdistämiseen näe kuin että puoluelehtien rahoitusta halutaan leikata, Vihreän Langan Honkonen toteaa.

Vasemmistoliiton äänenkannattajan Kansan Uutisten toimitusjohtaja Pirjo Virtaintorppa vaikuttaa aivan yhtä harmistuneelta.

- Suuri vaara on, että tukiin koskeminen hävittää poliittisen lehdistön. Siinä ovat vaakalaudalla sekä median moniäänisyys ja sananvapaus.

Poliittisen spektrin toisella laidalla äänenpainot eivät ole niin huolestuneita. Kokoomuksen Nykypäivä-julkaisun päätoimittaja Alberto Claramunt ei usko mahdollisen tukirakennemuutoksen vaikuttavan lehden rahoitukseen.

- Lähtökohta on, että julkaisujen sisällön pitää olla laadukasta ja omistajien pitää voida luottaa siihen. Oli rahoituskuvio mikä tahansa, julkaisijan on nähtävä, että julkaisuilla on lisäarvoa. Claramunt uskoo, että leikatessaan äänenkannattajansa rahoitusta puolueet sahaisivat omaa oksaansa, eikä näe, että muutokselle olisi tarvetta.

- Jo nykyisellään viestintätuki mahdollistaa rahojen liikuttelun myös puoluelehdiltä, joten ei tässä luvassa varmaankaan suuria muutoksia olisi, vaikka tuen rakenne muuttuisi.

Viestintätuki tulkinnanvarainen

Puoluetuen käyttöä valvova oikeusministeriö on älähtänyt siitä, että puolueet ovat ymmärtäneet käsitteen ”viestintä” hyvin laveasti. Ministeriön mielestä käyttötarkoituksen ehdot ovat niin väljät, että niitä ei edes pysty rikkomaan.

- Kun laveasti ajattelee, niin mikäpä puolueen toiminnassa ei olisi viestintää ja ideologian levitystä, oikeusministeriön ylitarkastaja Heini Huotarinen huomauttaa.

Koska viestintätuen käsite on puolueiden mukaan tulkinnanvarainen, että siitä luopumista pitäisi pohtia avoimin mielin. Puoluesihteerit vastasivat Yle Uutisille kuin yhdestä suusta, että uudistus lisäisi tuenkäytön läpinäkyvyyttä.

- Tärkeää näitä tukikäytäntöjä olisi uudistaa, jos uudistettavaa löytyy. Kyllä varmasti vältyttäisiin jatkossa tällaisilta Apollo-verkkopalveluiden oikeusjutuilta, jos tuenkäyttö muuttuisi selvemmäksi, sanoo Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Maanselkä viittaa Keskustapuolueen taannoiseen oikeusjupakkaan, jossa verottaja muisti Verkkoapila-verkkolehteä puolen miljoonan euron jälkiveroilla. Verottaja katsoi arvonlisäverojen vähennyksen perusteettomaksi, mutta Helsingin hallinto-oikeus kumosi päätöksen myöhemmin.

Puoluesihteerit rauhoittelevat

Vihreän Langan päätoimittaja Juha Honkosen mukaan useiden puoluelehtien päätoimittajat ovat varpaillaan, kun viestintätuen tarpeellisuudesta käydään keskustelua.

Yle Uutisten tavoittamat puoluesihteerit kuitenkin vakuuttavat, että tukimuutos ei vaikuttaisi äänenkannattajajulkaisujen rahoitukseen. Heidän mukaansa on myös heidän etunsa pitää heidän julkaisunsa uskottavina ja laadukkaina.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Marko Varajärvi nostaa esiin toisen mahdollisen intressin.

- Voisin kuvitella, että tässä on haluja käyttää rahaa vapaammin ja painottaa tuenkäyttöä eri tavalla kuin tämänhetkinen budjettikirja antaa mahdollisuuden.

Varajärvi ilmaisee huolensa poliittisen lehdistön näkymiin.

- Olen huolissani journalitisesta monipuolisuudesta, jos puoluelehdistöstä aletaan viemään rahaa puoluetoiminnan pyörittämiseen. Mahdolliset muutokset heijastelevat kokolailla mediakentän yleistä myllerrystä.