1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kainaloon tuikattava testosteroni ei tartu kumppaniin

Orion Pharma aloittaa testosteronigeelin massatuotannon Turussa ensi kesänä. Testosteronivalmisteiden kysyntä kasvaa koko ajan.

talous
Geelinokare käsivarrella.
Orion Pharma aloittaa testosteronigeelin suurtuotannon Turussa. Uutta, kainaloon annosteltavaa geeliä ei saa vielä myydä Suomessa.YLE

Orion Pharma laajentaa testosteronigeelin valmistusta Turussa. Geeli menee vientiin lähinnä Yhdysvaltoihin, missä testosteronigeelejä on myyty vuodesta 2011. Suomessa tai muuallakaan Euroopassa uutta geeliä ei saa vielä myydä.

Testosteronivalmisteiden kysyntä kuitenkin kasvaa koko ajan. Tuotannon kasvun vuoksi Orion tuplaa vuosittaiset investointinsa 80 miljoonaan. Turun tehtaalle rakennetaan myös 2 500 neliötä lisätilaa geelin valmistukseen.

Testosteronigeeliä on valmistettu pieniä määriä jo aiemmin Turussa.

Kainalogeeliäkin saa vain reseptillä

Testosteronigeelit eivät ole uusi juttu. Orion Pharman lääketutkimuksen johtajan Antti Haapalinnan mukaan jotkut ovat olleet huolissaan geelin tarttumisesta kumppaniin.

- Kun geeli laitetaan kainaloon, se ei pääse tarttumaan esimerkiksi vaimoon.

Testosteroni ei ole vaaratonta ja siksi niin geelejä kuin pistoksiakin saa vain lääkärin määräyksestä. Lisähormoni onkin tarkoitettu testosteronin vajauksesta kärsiville. Testosteronihormoni vaikuttaa muun muassa lihaksiin, luustoon, mielialaan ja mieskuntoon.

Sen uskotaan myös vähentävän keskivartalolihavuutta. Liika testosteroni voi kuitenkin olla yhteydessä sydäntauteihin ja diabetekseen.

Lue seuraavaksi