1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian sisäministeriö uuden maahanmuuttajakohun keskipisteessä

Laittomasti Britanniassa oleskelevia maahanmuuttajia etsivää ministeriötä syytetään rotuprofiloinnista. Edellinen kohu nousi laittomia siirtolaisia uhkailevista "Painu kotiisi tai sinut pidätetään" -julisteista.

Ulkomaat

Britannian hallitus on joutunut jälleen uuden maahanmuuttajakohun kohteeksi. Sisäministeriötä syytetään rotuprofiloinnista, sillä sen alaiset maahanmuuttoviranomaiset ovat ryhtyneet tekemään sattumanvaraisia tarkastuksia löytääkseen maassa laittomasti oleskelevia maahanmuuttajia.

Sky News -uutiskanavan mukaan tarkastuksia on tehty Lontoon rautatie- ja metroasemilla pysäyttelemällä maahanmuuttajilta näyttäviä ihmisiä. Arvostelijoiden mukaan viranomaiset tekevät johtopäätöksiä rodun perusteella ja pysäyttelevät vain etnisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Lisäksi viranomaisten otteita on kuvailtu tarpeettoman kovakouraisiksi.

- He näyttivät pysäyttävän puhuttelua varten jokaisen ei-valkoisen, vaikka monet näistä näyttivät aivan tavallisilta työmatkalaisilta. Kun yritin kysyä mistä on kysymys, minua uhattiin pidätyksellä, kertoo tarkastusta Pohjois-Lontoossa todistanut Phil O'Shea Kilburn Timesille.

Lisäksi eri puolilla Britanniaa on tehty lukuisia tiedustelutietoon pohjautuvia laittomien siirtolaisten pidätyksiä, joista konservatiivipoliitikko Theresa Mayn johtama sisäministeriö on tiedottanut näyttävästi. Tiedotuksessa on käytetty muun muassa Twitter-viestejä hashtagilla #immigrationoffenders (#maahanmuuttorikolliset).

Oppositio paheksuu sisäministeriön toimia

Sisäministeriön toimet nostattavat vastalauseita oppositiossa olevassa työväenpuolueessa.

- Tiedustelutietoon pohjaavat operaatiot laittomien maahanmuuttajien karkottamiseksi ovat tervetulleita, mutta rotuprofilointi ei ole, sanoo maahanmuuttoasioista työväenpuolueessa vastaava Chris Bryant.

Työväenpuolueen kansanedustaja Barry Gardiner vaatii sisäministeriöltä selvitystä satunnaisotannalla tehdyistä tarkastuksista.

- Emme elä vielä yhteiskunnassa, jossa poliisilla tai muilla viranomaisilla on oikeus pysäyttää ihmisiä ilman riittävää syytä ja vaatia näitä esittämään henkilöllisyystodistuksensa, Gardiner sanoo.

Sisäministeriö ei taivu arvostelun alla.

- Emme aio pyytää anteeksi sitä, että toimeenpanemme maahanmuuttoa sääteleviä lakeja. Viranomaiset tekevät vuosittain satoja vastaavia operaatioita eri puolilla Lontoota, sisäministeriön tiedottaja toteaa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Edellinen kohu nousi Lontoossa viikon ajan kokeillusta kampanjasta, jossa laittomia siirtolaisia kehotettiin poistumaan Britanniasta "Oletko Britanniassa laittomasti? Painu kotiisi tai sinut pidätetään" -julisteiden avulla. Pääministeripuolue konservatiivien mukaan laittomia siirtolaisia uhkailevat julisteet ovat toimiva keino ja niitä pitäisi käyttää koko Britanniassa. Pienemmän hallituspuolueen liberaalidemokraattien mukaan kampanja oli mauton ja loukkaava, eikä puolueelle kerrottu siitä etukäteen.

Julistekampanja saattaa johtaa oikeustoimiin.

Maahanmuutto- ja EU-kriittisen Ukip-puolueen nouseva kannatus on syönyt viime aikoina konservatiivien kannatusta, ja tiukentuneet otteet laittomia siirtolaisia vastaan nähdäänkin konservatiivien yrityksenä padota kannattajiensa karkaaminen toisen puolueen tukijoiksi.

Lue seuraavaksi