1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asenne tekee kitaristin

Sami Sillanpää kirjoitti avustajiensa kanssa kirjan aloitteleville rock-kitaristeille. Soittoasento on tärkeä osa soittamista, mutta innostunut, oikea asenne taitaa olla tärkein.

Kuva: Mika Kanerva

Vaasassa kymmenen vuotta toiminut Rokkikoulu päätti juhlistaa merkkivuosiaan julkaisemalla kaikille kitaransoitosta, ja ehkä rokkarin urastakin, kiinnostuneille opaskirjan Aloittelevan Rock-kitaristin käsikirja. Yksi tekijöistä on Rokkikoulussa kitaransoittoa opettava Sami Sillanpää.

- Kun itse aloittelin soittamista, en heti löytänyt sellaista opasta jossa olisi lähdetty ihan alusta. Kun sain mahdollisuuden tehdä tätä kirjaa, niin ajattelin lähteä ihan alusta. Miten sitä plekua pidetään tai mihin se piuha pistetään, koska ne on tosi tärkeitä asioita, Sillanpää kertoo.

Rokkikukoksi rokkikoulusta

Vaasan kaupungin nuoriso-osaston ylläpitämässä Rokkikoulussa oppilaat ovat motivoituneita ja aidosti innostuneita soittamisesta.

- Homma lähtee liikkeelle omasta innostuksesta, se on ykkösasia. Lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Pitkää pinnaa tarvitaan myös vanhemmilta, sillä jos innostusta on tarpeeksi, niin todennäköisesti kitara soi yötä päivää, Sillanpää nauraa.

- Kohtuullisen hyväksi soittajaksi pystyy tulemaan melko pienin panostuksin. Bändissä soittaminen ei ole mitenkään älyttömän hankalaa. Huippusoittajaksi tuleminen vaatii sitten kaiken. Myös muilla elämänalueilla, Sillanpää pohtii.

Kitarasankarin soittoasento

Soittaessa tärkeää on oikea soittoasento. Jimmy Page ja Slash pitävät Gibson Les Pauliaan mahdollisimman alhaalla. Se kolahti nuoreen Sillanpäähän. 

- Nassikkana kävelin kitarakauppaan ja pyysin mahdollisimman pitkää kitarahihnaa. Myyjä tuumasi vain että et kai sä nyt munissa sitä kitaraa voi roikottaa, mutta niin oli tehtävä kuten idolini Slashkin teki, Sillanpää hekottaa.

Vanhat soittimet taas arvossaan

Sillanpään näppituntuman mukaan digitaalisuus oli valttia kitaratekniikassa vielä vuosituhannen vaihteessa.

- Tuntuu, että soittajat myivät vanhoja putki-Marshall vahvistimia pois ja ostivat digitaalilaitteita tilalle. Nyt taas vanhat putkivahvistimet ovat kovassa huudossa.

- Kitaroista puhuttaessa Fender Stratocaster ja Gibson Les Paul ovat edelleen ihan ykköskirveitä soittohommissa. Les Paulissa on paksu, iso ja lämmin humbucker-soundi, kun taas Stratocasterissa on heleä ja hieno soundi ja vibrakampisysteemi. Kuten Ron Wood sanoi haastattelussa: sähkis keksittiin 50-luvulla piste.