1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Puolukan viljely on helppoa ja tuottaa hurjia tuloksia

Tutkija neuvoo suomalaisia ottamaan puolukan ja mustikan tuotantoon mallia Pohjois-Amerikasta. Maa- ja metsätalouden tutkimuskeskuksen tutkijan Henri Vanhasen mukaan Suomessa olisi täysi valmius siirtyä tuottavampaan mustikan ja puolukan viljelyyn Amerikan malliin. Tutkimusten perusteella puolukan viljely tuottaa moninkertaisesti luonnosta kerättyyn puolukkasatoon verrattuna.

Kotimaan uutiset
Puolukka
Tutkijan mukaan puolukan viljely sopii hyviin Suomeen. Yle

MTT:n vanhempi tutkija Henri Vanhanen on tutkinut Suomen ja Pohjois-Amerikan luonnonmarjojen tuotantoeroja. Vanhasen mukaan ero Suomen ja Pohjois-Amerikan marjantuotannossa on kuin päivällä ja yöllä. Suomessa tuotanto perustuu täydellisesti vielä metsästä kerättävään satoon, mutta Amerikassa taas on intensiivistä puoli- ja peltoviljelyä sikäläisen pensasmustikan ja puolukan tuotannossa.

- Viljelmiä on helppo hallita muun muassa rikkakasvien torjunnan suhteen sekä logistiikan suhteen. Pieneltä alalta saadaan todella suuria määriä marjoja joten viljelmien viereen pystytään perustamaan pakastamoita tai jatkojalostamoita jolloin toiminta tehostuu entisestään.

Viljelyllä hurjia puolukkasatoja

Pohjois-Amerikassa on jo vuosikymmeniä viljelty kanadan pensasmustikkaa ja puolukkaa. MTT:n vanhemman tutkijan Henri Vanhasen mukaan Amerikassa viljellään samaa eurooppalaista puolukkaa mitä Suomenkin metsissä kasvaa joten Suomessa olisi syytä ottaa mallia Amerikasta.

- Olemme metsäkansaa ja olemme tottuneet hakemaan metsästä puolukat. Kun puhutaan hyvästä sadosta, niin metsistä saadaan ehkä satoja kiloja hehtaarilta, mutta puolukan intensiivisellä peltoviljelyllä puhutaan jo tonneista hehtaarilta. Sellaisella vähemmänkin intensiivisellä viljelyllä saadaan jo viiden tonnin satoja.

Kun lisäksi viljelmä saadaan pidettyä suhteellisen pienellä alueella ja poiminta voidaan tehdä koneellisesti, niin toiminta saadaan hyvin tehokkaaksi.

Puolukan viljely hyvin tutkittua

Tutkija Henri Vanhasen mukaan puolukan viljelytutkimusta on tehty Suomessa jo lähes 40 vuotta joten se tunnetaan suhteellisen hyvin. Kotimaisen mustikan viljelytutkimusta on sen sijaan tehty vähemmän.

- Tiedetään, että tarjolla on valtavasti eri puolukkalajikkeita. Parhaimmat taimet tuottaa reilusti yli puoli kiloa per taimi marjoja ja hehtaarisadot vaihtelee ihan sieltä muutamista tonneista kymmeneen tonniin hehtaarilta eli aika suurista määristä puhutaan.

Ainoat Suomessa olevat puolukkaviljelmät tähän mennessä ovat tutkimusviljelmiä. Ensimmäiset tutkimusviljelmät perustettiin Piikkiöön 60-70 lukujen vaihteessa. Tutkija Henri Vanhasen mukaan parhaillaan tutkikaan puolukan viljelyn edellytyksiä ihan pohjoisemmassa Suomessa.

- Huolimatta siitä, että tässä on kulunut useita vuosikymmeniä tutkimusten alkamisesta, niin on ihme miksi viljely ei ole tarttunut vieläkään liiketoiminnaksi, vaikka sillä on aikamoinen potentiaali siihen. Kyllä näyttää vahvasti siltä, että myös pohjoisimmassa Suomessa sillä voi elää hyvin ja maksaa asuntolainansa.

Puolukan viljely on helppoa

MTT:n vanhemman tukijan Henri Vanhasen mukaan puolukan viljelyn on aloitettavissa helposti kaupallisilla taimilla. Taimia on saatavilla hyvin monia lajikkeita eikä hintakaan ole kovin paha.

- Kun muistaa, että satsaus on kymmeniksi vuosiksi ja useille sukupolville, koska yksi yksilö elää useita kymmeniä ja jopa satoja vuosia. Tuottoa on sitten odotettavissa ilman suurempia lisäpanostuksia vuosikymmeniksi.

Amerikasta saatujen kokemusten perusteella puolukkaviljelmät ovat lisäksi erittäin helppohoitoisia.

- Ne pärjäävät ilman lannoitusta eikä puolukoissa suuremmin esiinny hyönteistuhoja ja nopea tapa levittää viljelmää on sellainen, että leikkaa sen säännöllisin väliajoin matalaksi jolloin se vaan versoo enemmän ja tekee maavartta ja leviää suuremmalle alueelle.

Lue seuraavaksi