1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Imatralla taituroidaan tukeilla

Viikonloppuna ratkotaan tämänvuotinen Suomen mestaruus tukkilaistaidoissa. Pitkät perinteet omaava kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Imatralla. Mukana on parikymmentä osallistujaa, jotka ovat iältään 18-75 -vuotiaita.

Kotimaan uutiset
Pekka Nyman laskee tukilla Vuoksen virrassa.
Tukkilaistaituri Pekka Nyman laskee tukilla Vuoksen virrassa ennen viikolopun kisoja. Katso video!

Yli-Iistä kotoisin oleva Pekka Nyman on varsinainen tukkilaistaituri. Jo poikasena harjoittelun aloittanut Nyman osallistui ensimmäisiin tukkilaiskilpailuihinsa tuttujen houkuttelemana vuonna 1969 Raasakkakoskessa Iissä. Takataskussa on useampi Suomen mestaruus, eivätkä kisat jää väliin tänäkään vuonna.

- Tavoitteita en ole asettanut. Harrastuksena ja perinteenvuoksi tulee osallistuttua. Koskenlaskusta pitää yrittää mitalia, että olisi jotakin kotiin viemistä, sanoo tukkilaistaituri Pekka Nyman.

Koskenlaskusta pitää yrittää mitalia, että olisi jotakin kotiin viemistä

Pekka Nyman

Tukkilaismaraton ja soutukilpailu järjestetään lauantaina Imatran kalastuspuistossa. Sunnuntaina koskenlasku ja sauvonta ovat Tainionkosken voimalan alapuolella. Tukkilaismaratoniin kuuluu veneellä soutamista, veneen vetoa, puomilla juoksua, sumajuoksua, maastojuoksua ja sestomista. Esimerkiksi sumajuoksussa on tarkoituksena juosta tukkisuman yli.

- Ennen vanhaan uitossa oli niitä tukkisumia. Jotka pystyi sumalla juoksemaan, niin nehän juoksi suman yli vaikka joen toiselle puolelle, muistelee itsekin ammatikseen uittotöitä nuorena tehnyt Nyman.

Nopeus ratkaisee tukkilaiskisoissa

Koskenlaskussa vaikeinta on tasapainon pitäminen ja tukin päällä pysyminen. Jokainen koski on erilainen, ja jokaisessa on omat haasteensa.

- Vesi on liikkuva elementti. Virtaukset ovat monenlaisia ja ne vaihtuvat aika-ajoin. Pitäisi aina löytää se paras virta, jolloin on mahdollista saada myös hyvä aika. Vuoksessakin on kovia virtauksia. Siinä saa olla tarkkana, että pysyy oikealla väylällä, kuvailee SM-vesistöä kisoihin osallistuva Pekka Nyman.

Pitäisi aina löytää se paras virta, jolloin on mahdollista saada myös hyvä aika

Pekka Nyman

Koskenlaskussa tukilta saa sääntöjen mukaan pudota yhden kerran, mutta lähtiessä ja maalissa kilpailijan tulee olla pystyssä. Voittajan ratkaisee aika.

- Taitopisteitä jaettiin vielä 60- ja 70 –luvulla, mutta ei enää nykyään. Nopein on voittaja, kertoo Nyman.

Tukkilaislajeissa on omat vaaransa

Koskenlasku on vaarallista, jos joki on matala tai siellä on pahoja kiviä.

- Polviin, reisiin ja kyynärpäihin voi tulla mustelmia. Norjassa vuonna 1975 yksi laskija katkaisi solisluunsa noustessaan takaisin tukille, muistelee tukkilaistaituri Pekka Nyman.

1960-luvun vaihteessa kilpailujen yhteydessä on sattunut kaksi kuolemantapausta. Silloin ei käytetty vielä pelastusliivejä, jotka nykyään vaaditaan säännöissä. Turvallisuudessa on muutoinkin paljon varmistettavaa.

- Jokaisessa kilpailuosiossa on vähintään kaksi turvavenettä. Kilpailijoilla tulee olla akolliset liivit ja asusteiden on oltava turvalliset. Välineistöt tarkastetaan. Myös viranomaiset ovat mukana tapahtumassa, luettelee Imatran kisojen kilpailujohtaja Esa Hellstén.

Lue seuraavaksi