Uusi asetus nostaa suurten remonttien hintoja

Julkisivuremonteissa moni taloyhtiö joutuu lisäämään seinien eristystä, ja putkistosaneerauksissa lähtökohta on, että kaikkiin asuntoihin tulee oma vesimittari.

Kotimaa
Mies asentaa viemäri- ja vesijohtoputkia.
Tulevaisuudessa kaikkiin asuntoihin asennetaan putkiremontin yhteydessä oma vesimittari vähentämään veden kulutusta.Toni Pitkänen / Yle

Rakennusten suurten remonttien kustannukset ovat nousemassa entisestään uusien määräysten vuoksi.

Syyskuun alussa voimaan tuleva asetus määrittelee vähimmäistason, kuinka paljon rakennusten energiatehokkuutta on parannettava julkisivuremonteissa ja muissa suurissa saneerauksissa.

Esimerkiksi julkisivuremonttien yhteydessä monet taloyhtiöt joutuvat lisäämään seinien eristystä. Putkistosaneerauksissa valtakunnalliseksi lähtökohdaksi tulee, että kaikkiin asuntoihin asennetaan oma vesimittari vähentämään veden kulutusta.

Taloyhtiöitä hirvittää, koska ne eivät tiedä, kuinka paljon remontit kallistuvat. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm arvioi, että siksi uudet määräykset voivat ohjata niitä väärään suuntaan. Kyselyitä on tullut Isännöintiliittoon paljon.

– Nyt osa on kiirehtinyt remontit alta pois, mutta ne, jotka eivät sitä ole ehtineet tehdä – siirtävätkö ne nyt eteenpäin näitä remontteja sen takia, että määräykset tulevat voimaan? Furuhjelm pallottelee.

Pelkona on, että epätietoiset taloyhtiöt lykkäävät remontteja, joita ne todella tarvitsisivat. Toisaalta taloyhtiöt saattavat yrittää pilkkoa saneerauksia niin pieniin osiin, ettei niiden tarvitsisi noudattaa asetusta.

Poikkeuslupiakin myönnetään

Asetus koskee niitä suuria remontteja, joiden rakennuslupahakemukset jätetään elokuun jälkeen. Viranomaisten rakennusten osalta määräykset ovat jo voimassa.

Määräyksistä laistamiseen voi saada poikkeusluvan, jos niitä ei esimerkiksi teknisesti ole mahdollista noudattaa tai jos lisäkustannukset ovat niin suuria, etteivät ne maksa itseään takaisin koskaan. Poikkeusluvan saamisen kriteerit ovat kuitenkin epäselvät.

Voimaan tulevan asetuksen esitelleen ympäristöministeriön ylitarkastajan Jyrki Kauppisen mukaan vaikuttaa siltä, etteivät taloyhtiöt ole erityisesti kiirehtineet remontteja aluille viime hetkillä, jotta ne välttyisivät noudattamasta uusia määräyksiä.

Kauppisen mukaan uusien energiatehokkuusmääräysten noudattaminen on hyvinkin taloyhtiöiden etujen mukaista.

– Sehän on taloyhtiön kuluista pois, kun energialasku pienenee, Kauppinen sanoo.

– Tässä edelleen se järjen käyttö on mahdollista, kun rakennusvalvontaviranomaisella on mahdollisuus myöntää poikkeuksia silloin, kun ne perustellaan riittävästi. Tästä ei tule mahdottomuuksiin johtavaa yhtälöä, edelleenkään.