Hyppää sisältöön

Hyödytön mutakuoppa muuttui lintukeitaaksi

EU-rahoitteisella hankkeella koetetaan houkutella maanomistajia perustamaan kosteikoita lintujen pesimäalueiksi. Heinolalainen Minttu Lavemäki innostui, ja nyt hänen mailleen on syntynyt runsaslajinen kosteikko.

Kuva: Niko Rönkkö / Yle

Suomen riistakeskus haluaa innostaa maanomistajia perustamaan lintukosteikkoja. Suomesta on kadonnut paljon vesilintujen elinalueita, kun kosteikkoja on kuivatettu maanviljelyksen tarpeisiin.

Kotiseutukosteikko-hankkeessa on kunnostettu tai kunnostetaan kaikkiaan noin 50 kosteikkoa eri puolilla Suomea muun muassa EU:n, ja Maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.

Samalla kun alue puhdistaa vettä, me saamme monimuotoisen lintukohteen, ja on ollut ilo huomata että niin linnut kuin lintutarkkailijatkin ovat löytäneet tänne hyvin.

Veli-Matti Pekkarinen

Yksi kunnostettu kohde on Heinolassa sijaisteva Laviamäen kosteikko, joka vielä pari vuotta sitten oli umpeenkasvanut järvenlahti.

Kosteikko palvelee monia tarkoituksia, kuten suodattaa viereiseen järveen tulevia valumavesiä, kertoo riistasuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen Suomen Riistakeskuksesta.

- Samalla kun alue puhdistaa vettä, me saamme monimuotoisen lintukohteen, ja on ollut ilo huomata että niin linnut kuin lintutarkkailijatkin ovat löytäneet tänne hyvin.

Kosteikon omistaja haluaa oppia linnuista

Laviamäen kosteikko on maanomistaja Minttu Lavemäen tahdosta suojelualue, jolla ei metsästetä. Itsekin metsästystä harrastavan Lavemäen mukaan lintukannan lisääntyminen alueella palvelee kuitenkin myös metsästäjiä.

Lavemäki on rakentanut kosteikon ympärille linnunpönttöjä, ja suunnitelmissa on lintutorni ja pitkospuut.

- Olen joka vuosi innostuneempi ja innostuneempi. Haaveita riittää, toteaa lavemäki.

Riistasuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen kiittelee Lavemäen aktiivisuutta. Pekkarisen mukaan maanomistajilla on nyt suuri rooli lintukosteikoista huolehtimisessa.

.
.