Kymmeniä pentueita tappanut koirasairaus yhä mysteeri - Evira varautunut uuteen tautiin

Arvoituksellinen tauti on tappanut kevään ja kesän aikana jopa kymmeniä koirapentueita eri puolilla Suomea. Taudin aiheuttajasta ei ole mitään varmuutta - se voi olla jopa aivan uusi ilmiö.

Kotimaa
Nuori bostoninterrieri.
Kuvan koiranpentu ei liity tapaukseen.Ella Mikkola / Yle

Viranomaiset etsivät kuumeistesti kymmenien koiranpentujen kuoleman aiheuttajaa. Toistaiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on ymmällään taudin edessä.

- Tällä hetkellä me emme tiedä, onko kyseessä joku spesifi eläintauti, kertoo patologian tutkimusyksikön johtaja, professori Marjukka Anttila Evirasta.

Taudin selvittämiseksi Evira kaipaa kuolleita pentuja tutkittavakseen. (siirryt toiseen palveluun)

Toistaiseksi Evirassa on tutkittu kahdesta eri pentueessa kaksi pentua, eikä niistä ole löydetty mitään tavanomaista kuolinsyytä.

- Siksi on tärkeää, että tulisi paljon näytteitä, jotta saisimme lisää tietoa ja näkisimme, onko niillä joku yhteinen syy ja mikä se on, Anttila jatkaa.

Viitteitä aivan uudesta ilmiöstä

Tutkimuksissa ei toistaiseksi ole löydetty mitään viitteitä perinnöllisyydestä. Myöskään emän sairauteen viittaavasta taudista ei ole varmuutta.

Anttilan arvion mukaan tapauksissa voi olla viitteitä aivan uudesta ilmiöstä. Lisäksi tapauksissa on vähän osviittaa siihen, että se voisi olla jotain tarttuvaa.

Sen sijaan Suomessa säännöllisesti tutkittua koiran herpesvirusta tauti ei ole. Toista vastaavaa, minute-virusta, ei Suomessa ole koskaan todettu.

Toisaalta Evira on jo valmistautunut siihen, että se olisikin minute-virusta.

Mitään erikoisia oireita nyt kuolleilla pennuilla ei ole ollut.

- Ne vain eivät jaksa imeä. Sitten niiden paino ei enää nouse ja ne kuolevat yksitellen parin ensimmäisen viikon aikana.

Tutkimukset aloitettiin huhujen ja keskustelujen takia

Professori Marjulla Anttilan mukaan Evira halusi tulla taudin takia julkisuuteen siksi, että siitä kiersi huhuja ja siitä oli keskusteltu paljon muun muassa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi monet kasvattajat olivat ottaneet yhteyttä Eviraan ja eläinlääkäreihin.

Eviran mukaan tapauksia on havaittu eri puolilla Suomea. Lisäksi tautia on havaittu useiden eri rotujen pentueissa.