1. yle.fi
  2. Uutiset

Öljyä Virosta

Muistamme kyllä palavan kiven, jota virolaiset ovat käyttäneet energiantuotantoon ja lämmittämiseen jo vuosikymmenet. Mutta kuinka moni tietää, että Viro on Euroopan johtava liuskekiviöljyn tuottaja?

talous
Itä-Viron Vaivarasta kaivettua öljykiveä.
Itä-Viron Vaivarasta kaivettua öljykiveä.Yle

Viro on Euroopan johtava kiviöljymaa. Maassa avataan pian jo toinen liuskekiviöljyä ja siitä energiaa tuottava tuotantolaitos. Itäisessä Virossa arvioidaan olevan Euroopan suurimmat jo todetut kiviöljyesiintymät.

EestiEnergian kiviöljyn tuotantoyksikkö Enefit tuottaa tällä hetkellä Itä-Virossa Vaivarassa vain noin kymmenen kilometrin päässä Suomenlahden rannasta kivestä öljyä.

Enefit tuottaa öljyä noin 170 000 tonnia vuodessa. Tuotanto kuitenkin kasvaa pian. Yhtiön uuden tuotantolaitoksen rakentaminen on loppusuoralla ja kun uusi laitos Enefit280 avataan, tuotetaan maassa puhdasta, raakaa kiviöljyä 280 000 tonnia vuodessa. Uuden laitoksen investoinnit ovat sadan miljoonan euron luokkaa.

Tärkeää Virolle - kannattavaa EestiEnergialle

Kiviöljy on tärkeä energiaraaka-aine maan taloudelle. Samalla kun maailmalla puhutaan liuskeöljyn ja -kaasun mullistavan energian maailmanmarkkinat, tuottaa kiviöljyn jalostaminen Viron kansantuotteesta jo noin viisi prosenttia, ja pian jopa enemmän.

Liiketoiminnan perusta löytyy noin parin metrin syvyydestä, ja Enefitin hallituksen puheenjohtajan Igor Kondin mukaan toiminnan kannattavuus on hyvä.

- Viime vuonna teimme noin 90 miljoonan euron liikevaihdolla liikevoittoa noin 32 miljoonaa euroa, ynnää Kond.

Öljyä kivestä

Käytännössä Enefit tekee öljyä kivestä kuumentamalla hienonnettua kiviainesta, jota se louhii lähialueilta. Osa öljystä poltetaan energiaksi omassa voimalassa ja osa menee myyntiin.

Öljykiveä kaivetaan Itä-Viron Vaivarassa.
Öljykiveä kaivetaan Itä-Viron Vaivarassa.Yle

Viron öljyä voidaan käyttää yhtenä komponenttina muiden joukossa esimerkiksi liikennepolttoaineissa. Valtaosa tuotannosta muutetaan kuitenkin energiaksi omassa laitoksessa ja myydään loppukäyttäjille. Asiakkaita löytyy ympäri Eurooppaa.

Tutkijat kritisoivat jätemääriä

Virossa kuitenkin myös kritisoidaan yhtiön toimintaa. Prosessissa syntyy paljon jätettä ja se ei sovi ympäristöjärjestöille. Kondin mukaan laitos kuitenkin täyttää hyvin voimassa olevat EU-normit.

Myös kriitikot tietävät laitoksen täyttävän EU-säännöt. Ympäristöjärjestöjen ja -tutkijoiden kritiikin kärki kohdistuu siihen, että kiviöljybisnes tuottaa Viron bruttokansantuotteesta liian vähän suhteessa syntyvän jätteen määrään.

Tallinnassa toimivan ympäristöntutkimusta tekevän Stockholm Enviroment -instituutin tutkijan Valdur Lahtveen mukaan n. 80 prosenttia maassa tuotetusta ympäristöjätteestä on peräisin kiviöljytuotannosta.

- Se ei ole reilua, että jokin energiantuotantotapa tuottaa noin paljon jätettä, mutta silti vain noin viisi prosenttia BKT:stä, sanoo vanhempi tutkija Lahtvee

Vaihtoehdoksi Lahtvee tarjoaa tuulivoimaa ja uusiutuvia biomassoja.

- Viro voisi siirtyä halutessaan kymmenessä vuodessä käyttämään vain uusiutuvia energialähteitä, Lahtvee muistuttaa.

Päivitetty 4.8. klo 13.10: Juttuun tehty pieniä terminologisia täsmennyksiä.

Lue seuraavaksi