Poliisi hajotti mielenilmauksen Kairossa - mielenosoittajat perustivat kolmannen protestileirin

Egyptin sisäministeriö ei ole kertonut mahdollisista loukkaantuneista tai pidätetyistä. Muslimiveljeskunnan kannattajien kerrotaan perustaneen jo kolmannen hiljaisen mielenosoituksen Kairossa.

Ulkomaat
Egyptin syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajat marssivat.
Egyptin syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajat marssivat Kairossa 2. elokuuta.Fayez Nureldine / AFP / Lehtikuva

Egyptissä poliisi on käyttänyt kyynelkaasua hajottaakseen Muslimiveljeskunnan kannattajien mielenilmauksen. Egyptin sisäministeriön mukaan ihmiset olivat tukkineet teitä Kairossa tv-keskuksen liepeillä. Siellä pitävät majaansa liki kaikki maan yksityiset televisiokanavat. Ministeriö ei ole antanut tarkempia tietoja mielenosoittajajoukon koosta, tai siitä onko ihmisiä pidätetty tai tarvitsevatko he sairaalahoitoa. Egyptissä on uumoiltu, että Kairon kahteen mielenosoitusleiriin tehtäisiin ratsia tänään perjantaina.

Mielenosoittajat haluavat syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin takaisin valtaan. Uutistoimisto AP:n mukaan Mursin kannattajat ovat aloittaneet jo kolmannen hiljaisen mielenosoituksen. Uusin ilmaus on koolla Kairon kansainvälisen lentokentän liepeillä Heliopoliksessa.

Aiemmin tänään raportoitiin, että poliisi aikoo estää pääsyn Muslimiveljeskunnan mielenosoitusleiriin Kairossa. Egyptin valtiontelevision mukaan sisäministeriö vastustaa leirin väkivaltaista hajottamista Rabaa al-Adawiyan alueella.

"Tarvitaan poliittinen ratkaisu"

Egyptin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi ymmärtää, että Egyptissä tarvitaan poliittinen ratkaisu, varapresidentti Mohamed ElBaradei on kommentoinut tänään perjantaina Washington Postissa julkaistussa haastattelussa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puolestaan on huomauttanut, että Egyptin väliaikaishallinnolla on vastuu antaa mielenosoittajien protestoida rauhanomaisesti. Hän on myös vakuuttanut, että Yhdysvallat on mukana työssä, jotta Egyptissä päästään rauhanomaiseen ratkaisuun. Kerry on tavannut tänään Lontoossa Arabiemiraattien ulkoministerin Abdullah bin Zayedin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP