Egyptin sisäministeriö kehotti mielenosoittajia lopettamaan protestinsa

Väkivallan on odotettu lisääntyvän viikonloppuna, jos turvallisuusjoukot toteuttavat suunnitelmansa, ja hajottavat syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajien mielenosoitukset. Al-Qaidan johtohahmo Aiman al-Zawahiri kehotti mielenosoittajia hylkäämään demokratian.

Ulkomaat
Muslimiveljeskunnan kannattajia barrikadeilla auringon laskun aikaan.
Muhammad Mursin kannattajien barrikadeja Kairossa 2. elokuuta.Mohammed Saber / EPA

Egyptin sisäministeri on vedonnut mielenosoittajiin näiden rauhoittamiseksi.

Ministeriö välitti lauantaina television kautta tiedotteen, jossa mielenosoittajia kehotettiin palaamaan koteihinsa.

- Teidän rauhanomainen ja turvallinen poistuminen sallii Muslimiveljeskunnan palata rooliinsa demokraattisessa poliittisessa prosessissa, ministeriö sanoi.

Kairossa odotetaan, toteuttaako Egyptin väliaikaishallitus uhkauksensa hajottaa syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajien protestileirit viikonloppuna.

Mursin kannattajat ovat pitäneet kahta mielenosoitusleiriä Kairossa Rabaa al-Adawiyan ja Nahdan aukioilla. Turvallisuusjoukot ovat ilmoittaneet eristävänsä leirit.

Uhkaus mielenosoitusten hajottamisesta näyttää vain kasvattaneen prostestoijien määrää ja taistelutahtoa, Ylen toimittaja Aleksi Kalliomäki Kairosta arvioi. Väkivallan odotetaankin lisääntyvän viikonloppuna, jos turvallisuusjoukot toteuttavat suunnitelmansa, ja hajottavat mielenosoitukset.

Perjantai-iltana mellakkapoliisi hajotti noin tuhannen ihmisen mielenosoituksen Kairon tv-keskuksen luona käyttämällä kyynelkaasua. Uutistoimisto AP:n mukaan yhteenotossa loukkaantui parikymmentä ihmistä.

Al-Qaidan johtaja: Hylätkää demokratia

Terroristijärjestö al-Qaidan johtohahmo, egyptiläissyntyinen Aiman al-Zawahiri kannusti Mursin kannattajia hylkäämään demokratian ja vaatimaan Egyptiin islamilaista Sharia-lakia.

- Annan tämän neuvon kaikille, jotka tukivat Mursia. Meidän on myönnettävä, että demokratialla ja vaaleilla ei ole laillista oikeutusta. Se löytyy Shariasta, al-Zawahiri sanoi 15-minuuttisella ääninauhalla.

Terroristijohtaja syytti muun muassa Yhdysvaltoja ja "amerikkalaistunutta" Egyptin armeijaa Mursin syrjäyttämisestä.

- Ristiretkeläiset, maallistuneet tahot, USA-myönteinen armeija, entiset Mubarakin kannattajat ja jotkin islamisteihin kytkeytyvät tahot ovat toimineet arabimaiden rahoilla ja Yhdysvaltojen suunnittelemana kaataakseen Mursin hallinnon, al-Zawahiri luetteli.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset