Määräaikaisten tilien suosio laskussa - rahat siirretään nyt käyttelytileille

Matala korkotaso on hyydyttänyt määräaikaisten talletusten suosion. Tämän ja viime vuoden aikana talletusten määrä on huvennut noin seitsemän miljardia euroa. Rahat on siirretty enimmäkseen käyttelytileille, koska niin sanotut sijoitustilitkään eivät kiinnosta kansalaisia.

talous
Säästöpossu.
Yle

Suomalaiset suosivat pankkitalletuksia säästämisessä. Vuoden 2008 alusta talletusten määrä on kasvanut noin neljänneksen, 66 miljardista eurosta liki 83 miljardiin euroon.

Selvästi eniten rahaa eli tällä hetkellä yli 50 miljardia euroa on tavallisilla käyttelytileillä. Määräaikaisten tilien suosio on ollut laskussa viime vuoden alusta asti, koska korkohyöty käyttelytiliin on sulanut pieneksi.

Varat määräaikaistileiltä ovat siirtyneet nyt käyttelytileille, jossa korko on käytännössä nolla. Pankeilla olisi tarjota sijoitustilejäkin, joissa on esimerkiksi tiettyjen osakkeiden kurssikehitykseen sidottu lisäkorko, mutta Nordean mukaan nekään eivät nyt vedä.

- Korot ovat erittäin alhaalla. On vaikea rakentaa sen tyyppistä talletusta, josta saisi hyvän tuoton ja siihen samalla sisältyisi pääomasuoja, kertoo johtaja Risto Kuoppamäki Nordeasta.

Danske Bankissa painitaan saman ongelman kanssa. Henkilöasiakkaat-yksikön johtaja Ilkka Lemponen kertoo, että sijoitustilien käyttö on hyvin vähäistä tällä hetkellä.

- Sijoitustalletuksista niiden osuus on kokonaistalletuksista prosentin luokkaa, Lemponen sanoo.

Pankkitalletuksia voi pitää tavallisen palkansaajan näkökulmasta lähes riskittöminä, sillä talletussuoja kattaa rahat 100 000 euroon asti esimerkiksi pankin konkurssissa. Talletussuoja nousee puheenaiheeksi sijoituskeskusteluissa vain toisinaan.

- Voi sanoa, että aina kun markkinoilla alkaa tuulla kovaa ja on vähän heikommat ajat, niin silloin tulee aika paljon kysymyksiä talletussuojasta. Jossain määrin on sellaisia asiakkaita, jotka saattavat eri pankkiryhmiinkin hajauttaa yli 100 000 euron talletuksiaan, mutta se on aika marginaalinen ryhmä, Kuoppamäki sanoo.

Suurimmista pankkiryhmistä, Osuuspankeista, Nordeasta ja Danske Bankista kerrotaan, että sijoitustilejä ei tällä hetkellä markkinoida asiakkaille perin aktiivisesti. Toisaalta pankit kertovat kehittelevänsä koko ajan uusiakin talletustuotteita, jos vaikka talousnäkymät joskus tästä kirkastuvat.